Rusya’dan sonra Çin de 400 milyar dolarlık "Suriye pastası" için devrede

Suriyeli büyükelçi, Pekin’in Suriye’nin yeniden imarı konusuna büyük önem verdiğini açıkladı

Son iki aydır Rusya ve Esad güçleri tarafından bombalanan İdlib'in uzaktan görünümü / Fotoğraf: AA

Suriye’nin Pekin Büyükelçisi İmad Mustafa, El-Watan gazetesine yaptığı açıklamada, Çin ve Suriye’nin derin ilişkilere önem verdiğini belirterek, Pekin’in Suriye’nin yeniden inşası konusunda önemli adımlar atacağı sinyalini verdi.

Çin’in Suriye krizi ile ilgili duruşunu yorumlayan Mustafa, “Çin’in Suriye’deki krize yönelik duruşu sabittir. Bu duruş da dışarıdan müdahale etmemeyi ve Suriye’nin egemenliğine, toprak bütünlüğüne zarar vermemeyi kapsıyor” dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Mustafa, Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Velid Muallim’in Çin’e yaptığı son ziyaretle ilgili “Yeni anlaşma imzalamak için değil, Suriye ile Çin arasında derin stratejik ilişkilerin geliştirilmesi içindi” yorumunda bulundu.

Çin’in Suriye ile ilgili projelerine de değinen Büyükelçi, “Suriye, Çin’in Kemer ve Yol Projesi’nin ayrılmaz bir parçasıdır. Biz Suriyelilerden istenense, Çin tarafına tüm projeleri ve fikirleri sunmaktır. Pekin hükümeti, Kemer ve Yol Projesi ile ilgili tüm projelere Suriye’nin dahil edilmesi konusunda istekli” ifadelerini kullandı.

Çin ile ABD arasındaki gerginliğin özellikle Suriye’nin olmak üzere tüm dünyanın yararına olduğunu söyleyen Mustafa, “ABD ile Çin arasındaki gerilimden endişe duymuyorum. Hatta mutlu oluyorum. Aksine ABD ile Çin yakınlaştığı zaman bu beni endişelendiriyor” sözlerini kullandı.

İran ve Rusya erken davrandı

Suriye Dış Ticaret ve Ekonomi Bakanı Muhammed Samir El Halil, bu yılın başında yaptığı açıklamada ülkesinin Suriye’nin yeniden imarı için yapacağı projelerde ve yatırımlarda önceliği İran’a vereceğini açıklamıştı.

İranlı inşaat şirketlerinin Suriye’deki yatırımlara başlayacağını söyleyen El Halil, “Bu anlaşma, ticari borsalarda da kolaylık sağlayacak ve işbirliğinin gelişmesi yönünde engelleri kaldıracak” demişti.

400 milyar dolarlık pasta

Rusya’dan özel şirketler de anlaşma kapsamında Suriye’deki yatırımlarına başladı. Başkent Şam’ın lüks mahallelerinde akıllı bir şehir inşa etmeyi içeren “Marota City” projesi şu ana kadar en dikkat çeken projelerden biri oldu.

Suriye'nin yeniden inşasına dahil olan ülkeler için büyük bir pasta ayrılmış durumda. Analislere göre Suriye'nin yeniden inşası için ilk aşamada 400 milyar dolarlık bir yatırım fırsatı bulunuyor.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU