Enerji Bakanlığı’ndan Kaz Dağları açıklaması: Maden faaliyetinde bulunan firma hatıra ormanı oluşturdu

Bakanlık, siyanür kullanıladığını ifade ettiği maden çalışmasında 195 bin değil, 13 bin 400 ağacın kesildiğini açıkladı

Fotoğraf: Twitter

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Kaz Dağları'nda altın aranmasına ilişkin yaptığı açıklamada arama çalışmalarının Kaz Dağları'na 40 kilometre uzaklıktaki Kirazlı Balaban Tepesi'nde yapıldığını duyurdu. Çalışmalarda siyanür kullanılmadığını ifade eden bakanlık, "Söz konusu maden faaliyetlerinde bulunan firma, mevzuat gereği 2 farklı noktada hatıra ormanı oluşturarak, 14 bin fidan dikimi gerçekleştirdi” açıklaması yaptı.

"Orman izin sınırları dışında herhangi bir faaliyet söz konusu değildir" denilen açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

Kirazlı Balaban'daki madencilik faaliyeti Atikhisar Barajı'nın kısa ve orta mesafeli koruma alanlarının dışında yapılıyor. İşletme aşamasında ortaya çıkacak su ihtiyacı öncelikle yüzey akışı sularından sağlanacaktır.

"Tamamen gerçek dışı iddia"

Bu suların ihtiyacı karşılamaya yetmediği durumlarda ise proje sahibi tarafından inşa edilecek Altınzeybek Göleti'nden su temin edilecektir. Kirazlı Altın ve Gümüş Madeni'nin su ihtiyacının Atikhisar Barajı'ndan karşılanacağı iddiası tamamen gerçek dışıdır.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"195 bin değil, 13 bin 400 ağaç kesildi"

Mevzuatta yapılan son değişiklikle madencilik faaliyeti için kesilen ağaç sayısı kadar farklı noktalara ağaç dikilmesi ve madencilik faaliyetinin sona ermesiyle aynı bölgenin yeniden ağaçlandırılarak eski haline getirilmesi şartı getirildi. Söz konusu maden faaliyetlerinde bulunan firma, mevzuat gereği 2 farklı noktada hatıra ormanı oluşturarak, 14 bin fidan dikimi gerçekleştirdi. İddialarda yer alan alanda kesilen ağaç sayısı ortaya atıldığı gibi 195 bin değil, 13 bin 400'dür.

"Maden faaliyetleri denetleniyor"

Ayrıca, tüm maden faaliyetleri Bakanlığımız ve ilgili kurumlar tarafından periyodik olarak denetleniyor. Bu kapsamda Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü faaliyetleri yerinde incelemek üzere bir ekibi sahaya göndermiştir. Türkiye, dünyada üretilen 90 madenin 77'sini ticari olarak üretebilecek bir rezerve sahiptir. Buna rağmen Türkiye'de madencilik faaliyetleri toplam gayri safi yurt içi hasıladan sadece yüzde 1 civarında pay alırken, ABD, Kanada ve Avustralya gibi ülkelerde bu oran yüzde 10'lara kadar yükselmektedir.

Sosyal medyada tepki çekti

Kirazlı Altın Madeni Projesi kapsamında yürütülen çalışmalar nedeniyle Kaz Dağları'nda birçok ağaç kesilmişti. Arazi görüntülerinin sosyal medyada yayılmasının ardından tepkiler büyümüştü. 

Müzisyen Gökhan Özoğuz #KazdaglarinaDokunma etkiketini kullanarak "Ülkenin hiçbir yerinde insanların yaşam alanlarına yakın olan yerlerde veya Doğanın Ekolojik sistemini bozacak hiçbir işleme izin vermemeliyiz! Doğa hepimizin" paylaşımında bulundu. 

 Oyuncu Şahan Gökbakar ise Instagram sayfası üzerinden yaptığı paylaşımda Tarım ve Orman Bakanlığı'nın açıklamasına tepki göstererek "Biz salak mıyız?" dedi.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Tarım ve Orman Bakanlığı açıklama yapmış.. Demişki evet ağaçlar katledildi AMA 195bin değil 13bin ağaçcık kestik canıııım..Hee ayrica da Kaz dağları degil orası 40km uzağı... BAKANLIĞA sorularım: Biz salak mıyız?? Goz goruyor bakin bakalim kac agac kesilmiş?? Kaz daglari ve etrafi kac km² su kaynaklarina sahip?? İstanbula su kac km oteden geliyor??? Yahu o bolgede ki koylere su tasiyan nehirler ve kaynaklar kac km oteden geliyor??? 40 km Kaz Daglari ve su kaynaklari icin, ev ile bakkala olan uzaklik gibi denilebilir... Yani acikcasi bu açıklamayı yapan ve bunu açıklama diye veren zihniyet iste sorun. Açıklama degil itiraf olmuş.. ACİLEN BU KANADALI ŞİRKET DEFOLUP GİTSİN BURDAN...Kanada'da ormanda birak siyanürle altinı, mangal yaktirmazlar beee!!! BUNU ONAYLAYAN VE İZİN VEREN TUM KİSİLERDEN DE HESAP SORULSUN!!! #kazdağlarıhepimizin #kazdağları #aşk #vatan

Şahan Gökbakar (@sahangokbakar)'in paylaştığı bir gönderi ()

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU