Politikacıyı tecavüzle suçlayan kadının başına gelmeyen kalmadı: Babası dayaktan öldü, bindiği arabaya kamyon çarptı

Kadının ailesi ve muhalif politikacılar, tecavüze uğradığını iddia eden kişiyle yakınlarının hayatından endişe duyulduğu belirtilen olaya dair bazı soruların cevap beklediğini vurguladı

Unnao'da yaşananlar dahil tecavüz olaylarını protesto eden Hint aktivistlerin Nisan 2018'de düzenlediği bir protesto (AFP)

Hindistan’ın Uttar Pradeş eyaletinde önde gelen bir siyasetçiyi tecavüzle suçlayan genç kadının içinde bulunduğu araç kaza yaptı. Kadının ailesi ve muhalif siyasi liderler, iki kişinin öldüğü kazanın suikast olduğunu savundu.

Tecavüz mağduru olduğu belirtilen 19 yaşındaki genç kadın, avukatı ve iki kadın akrabasıyla birlikte yolculuk ederken içinde bulundukları arabaya bir kamyon çarptı.

Biri dava tanığı olmak üzere iki kadının yaşamını yitirdiği kazada, tecavüz kurbanı olduğu öne sürülen kadınla avukatı da ağır yaralandı.

Unnao semtinden olduğu kaydedilen kadın, Başbakan Narendra Modi’nin lideri olduğu Hindistan Halk Partisi’nden (BJP) eyalet parlamentosuna seçilen Kuldeep Singh Sengar tarafından 2017’de tecavüze uğradığını iddia ediyordu.

Olay, polisi harekete geçmemekle suçlayan kadının 2018 Aralık’ta, BJP’den eyalet Başbakanı Yogi Adityanath’ın konutunun önünde kendini ateşe verme girişimiyle birlikte gündeme gelmişti. Meseleyi kızı adına polise bildiren babasıysa, iddialara göre Sengar’ın erkek kardeşinin de aralarında bulunduğu bir grup erkek tarafından dövülmesinin ardından kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirmişti.

Kadının ailesi, cezaevinde tecavüzle suçlandığı olaydan yargılanmayı bekleyen Sengar’ın pazar günü yaşanan kazanın arkasında olduğuna inanıyor.

Hindistan’da yayın yapan NDTV’nin haberine göre kadının annesi, “Bunu (Sengar’ın) yaptırdığını biliyorum. Kendisi cezaevinde ancak adamları dışarıda. Adamlarıyla birlikte bizi tehdit ediyordu. Adalet istiyoruz” dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kadının Unnao’daki bir kuzeni, kazanın “köyde herkesin tanıdığı” kadının avukatıyla birlikte, Rae Bareli Cezaevi’nde yatan ve tecavüz iddialarının ortaya atılmasından kısa süre sonra ilgisiz bir cinayet suçlamasıyla tutuklanan amcasını ziyarete gidişi sırasında yaşandığını söyledi.

Kadının kuzeni, “Parlamenter Kuldeep Singh ve yardımcıları, davanın peşini bırakalım diye gözdağı vermek için bu saldırıyı planladı” dedi.

Eyalet başkenti Lucknow’da bir hastanede yatan kadınla avukatını ziyaret eden Yeni Delhi Kadınlar Komisyonu Başkanı Swati Maliwal ise yaralıların hayati tehlikesinin bulunduğunu belirtti. Uttar Pradeş Eyalet Başbakanı Adityanath’a hitaben açık mektup paylaşan Maliwal, bu olay karşısında “son derece rahatsız olduğunu” ifade etti.

Polis birimleriyse yaşanan olayı resmi açıdan kaza olarak değerlendiriyor. Eyalet Emniyet Müdürü Om Prakash Singh, “adil ve özgür bir soruşturmanın” gerçekleştirileceğini ancak “ön soruşturmanın olayın, aşırı hızlı giden bir kamyonun yol açtığı bir kazadan ibaret olduğunu gösterdiğini” söyledi. Singh ayrıca, kamyonun sahibi ve sürücüsünün gözaltına alınıp sorgulandığını kaydetti.

Emniyet Müdürü Singh, ailenin talep etmesi halinde polisin meseleyi Hindistan Federal Soruşturma Bürosu’na (CBI) sevk edebileceğini de ifade etti.

 

 

ABD’de FBI’ya karşılık gelen Hint bürosunun Unnao’daki olaya müdahil olmasıyla ilk kez karşılaşılmıyor.

Kamuoyunda yükselen tepkilerin ardından CBI’ya geniş çaplı soruşturma gerçekleştirmesi talimatı verilmiş ve geçen yıl Sengar’ın suçlandığı tecavüz davası, Sengar’ın erkek kardeşi ve yardımcılarının kadının babasını öldürdüğü iddiası ve Sengar’la diğerlerinin baba hakkında düzmece suçlamalarda bulunulması konularında üç iddianame hazırlanmıştı.

Babasının gizemli bir şekilde dövüldükten sonra yaşamını yitirmesinin ardından söz konusu kadın nisan ayında Times of India’ya yaptığı açıklamada, kendisinin ve ailesinin yaşamından endişe duyduğunu belirterek “CBI’ya güvende hissetmediğimi söyledim. Hayatımdan, kaçırılmak ya da öldürülmekten endişe duyuyorum” demişti.

Gizli bir yaşam süren ve 24 saat polis koruması tahsis edilen kadının pazar günü öğleden sonra yolculuk ettiği sırada yanında bir koruma bulunmuyordu. Hindistan haber ajansı ANI’ya konuşan Emniyet Müdürü Singh, bu duruma “arabada yer olmamasını” ve kadının bu yönde talepte bulunmasını gerekçe gösterdi.  

Ana muhalefet partisi Ulusal Kongre Partisi’nin Genel Sekreteri Priyanka Gandhi, pazar günü yaşanan kazanın “şok edici” olduğunu ve BJP’nin Sengar’ı neden ihraç etmediği ya da üyeliğini askıya almadığı dahil ciddi bazı soruların hala yanıt beklediğini kaydetti.

Gandhi, “Bu sorulara yanıt bulmadan BJP hükümetinden adalet bekleyebilir miyiz?” diye sordu.

Ulusal Kongre Partisi’nin eski Başkanı Rahul Gandhi de bu meselenin Hint kadınlara “BJP’li bir parlamenter size tecavüz etmekle suçlanıyorsa soru sormayın” mesajını verdiğini ileri sürdü.

AAP Partisi’nin lideri Arvind Kejriwal ise Twitter paylaşımında şu ifadeleri kullandı:

Unnao tecavüz kurbanını ve onun ailesini ortadan kaldırmak için yapılan sistematik girişimler, görünüşe bakılırsa önceden planlanmış bir tezgah ve bu durum hukuk devleti ilkesiyle alay etmek demektir. Medeni toplumlar bu tür devlet destekli bir barbarlığa nasıl izin verebilir?

Uttar Pradeş’te ana muhalefet partisi Samajwadi’nin lideri Akhilesh Yadav da Hindustan Times’a yaptığı açıklamada söz konusu kazanın “bir cinayet teşebbüsü olabileceğini” dile getirdi.

Kendisine yönelik tüm suçlamaları reddeden Sengar, mayıs ayında gerçekleştirilen ve BJP’nin galip geldiği seçimlerin öncesinde partisinin afişlerinde ve diğer materyallerde boy göstermeye devam etmişti. Haberlere göre Eyalet Başbakanı Adityanath da partisinin Unnao’daki mitingi sırasına Sengar’ın eşiyle birlikte sahneye çıkmıştı. Cevap hakkı için BJP sözcülerine ulaşıldı ancak henüz yanıt alınamadı.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/asia

Independent Türkçe için çeviren: Elvide Demirkol

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU