CHP’den ‘akrabacılık’a karşı kanun teklifi: Belediyede çalışamasınlar

CHP'li Özgür Özel, yerel yöneticilerin birinci derece yakınlarının belediye ve şirketlerinde görevlendirilememesi ve başkanların belediyelerden ikinci bir maaş alamaması için kanun teklifi hazırladıklarını söyledi

Fotoğraf: AA

Yerel seçimlerin ardından yeni seçilen belediye başkanlarının icraatları gazetelerin manşetlerini süslemeye başladı. İlk haber İzmir’in Karaburun ilçesinin CHP’li belediye başkanından geldi. Başkan İlkay Girgin Erdoğan,  kendisini belediye şirketine müdür olarak atadı. Erdoğan tepkiler üzerine karardan vazgeçti.

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı AK Partili Murat Zorluoğlu da kendisini belediye şirketlerinden birine müdür olarak atadığı için gündeme geldi. Ak Partili Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Başkan Alinur Aktaş da belediyenin tüm şirketlerine yönetim kurulu başkanı oldu..

Son haber ise İzmir’in Torbalı ilçesinden basına yansıdı. CHP’li Belediye Başkanı Başkanı İsmail Uygur, üniversite öğrencisi oğlunu bir belediye şirketine genel müdür yardımcısı olarak atadı. Uygur gelen tüepkiler üzerine oğlunun işine son verdiğini duyurdu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yaşananların ardından CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, bir basın toplantısı yaptı. Özel, yerel yöneticilerin birinci derece yakınlarının belediye, iştirak ve şirketlerde görevlendirilememesi, başkanların belediyeden herhangi ikinci bir maaş ve ödeme alamamaları konusunda kanun teklifi hazırladıklarını açıkladı.

Bu konuda taviz yok

Siyasi Etik Kanunu'nun arkasında olduklarını ancak gelişmesini istediklerini dile getiren Özel, belediyelerde yaşanan atamalardan sonra gelen tepkileri haklı bulduğunu söyledi:

CHP olarak bu konuda tavizsiz olduğumuzu ifade etmek istiyoruz. İki örneği birlikte yaşadık. İddialar var. Doğruysa hemen araştırılıyor, ilgili genel başkan yardımcısı tarafından bu işin sonlandırılması gerektiği söyleniyor. Ama bir gerçek var. CHP leke gösteriyor bu konuda, çünkü oldukça temiz. AKP sağ olsun, kir tutmuyor çünkü kiri göstermeyecek kadar kirli. Bir sayfada CHP'nin bu konuda yanlış yapan bir belediye başkanı var. Savunmadık. Hatadan döndüler. Ama AKP'nin durumu gri bir kağıda kurşun kalemle koyduğum bir leke gibi. Bursa 10, Trabzon 5 şirketten birden ve AKP'den çıkan bir ses yok.

Özel, CHP'nin hazırlayacağı kanun teklifine ilişkin de bilgi verdi:

Bu kanun teklifinin AK Parti ve küçük ortağı tarafından nasıl değerlendirileceğini bekliyoruz. CHP olarak bu konuda tavizimiz yok, hiçbir CHP'li belediye başkanın bunu yapmasını hoş görmüyoruz ve izin vermiyoruz. Gelin bunu kanuna koyalım, hiçbirimiz yapamayalım. 

AYM kendisini de mahkum etti

Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi bildirisine imza atan akademisyenlere yönelik kararını anımsatan Özgür Özel şunları söyledi:

OHAL döneminin en tartışmalı kararını Anayasa Mahkemesi mahkum etmiştir. Oy birliği ile geçmesi gereken kararın 8-8 kalıp başkan oyuyla geçmesi tarih önünde not edilmesi gereken bir karardır. Bu karar, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ne ve onu yönetenlere üç acil görev yüklemektedir: Barış Akademisyenlerinin haklarının ve görevlerinin iadesi; uğranmış olan zararların olabildiğince tazmini; noktasız, virgülsüz amasız fakatsız bir özür.

Türkiye'nin en iyi yetişmiş akademisyenlerinin haklarının ihlal edildiğini ve itibarsızlaştırıldığını savunan Özel, "Anayasa Mahkemesi övülecek bir iş yapmamıştır, yapması gerekeni yapmıştır, yarı yarıya yapmıştır, aslında kendi kendisini de mahkum etmiştir. Ne kadar hukuksuzluk varsa, bugün 'hukuk ihlali yapıldı' diyen Anayasa Mahkemesi yüzünden de yapılmıştır" dedi.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU