Yaklaşık bin kelimeyi anlayabilen, dünyanın en zeki köpeği 15 yaşında öldü

Chaser isimli köpek üç yıl boyunca günde 4-5 saat eğitildi

Chaser ve sahibi Profesör Pilley (Facebook)

Pek çok köpek sahibi köpeklerine, oturmayı, bir şeyleri alıp getirmeyi ya da söylendiğinde havlamayı öğretmeye çalışır. Ancak Wofford College’da Psikoloji Bölümü’nde Emeritus Profesör John Pilley "border collie" cinsi köpeğine binden fazla kelimeyi anlamayı öğretti. Bu başarı köpeğin dünya çapında tanınmasını sağladı.

Pilley 2004’te 200 nesneyi ayırt etmeyi öğrenmiş Rico isimli bir köpek hakkında okuduğu kitabın ardından bir çeşit deney başlattı.

Profesör Güney Carolina’da bulunan Spartanburg yakınındaki bir yetiştiriciden siyah-beyaz renkli border collie cinsi bir köpek aldı ve köpeğine Chaser ismini verdi.

Pilley köpeğini üç yıl boyunca günde 4-5 saat eğitti. Bir nesneyi göstererek nesnenin ismini 40 kez tekrarladıktan sonra onu sakladı ve köpekten onu bulmasını istedi. Profesör, Chaser’ın bin 22 kelime öğrenmesi için 800 oyuncak, 116 top, 26 frizbi ve farklı plastik nesneler kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Chaser isimli köpek salı günü 15 yaşında öldü. Border collie cinsi köpek Spartanburg’da Pilley’nin karısı Sally ve kızı Robin’le yaşıyordu. Profesör Pilley de geçen yıl 89 yaşında hayatını kaybetmişti.

Profesörün diğer kızı Pilley Bianchi cumartesi günü Chaser’ın sağlığının son haftalarda iyiye gitmediğini söylemişti. Chaser’ı eğitmede babasına yardım eden Bianchi köpeğin eklem iltihabı nedeniyle akupunktur tedavisi gördüğünü fakat bilinen başka bir hastalığının olmadığını belirtti.

Bianchi, Chaser’ın arka bahçeye ailenin diğer köpeklerinin yanına, babasının küllerinin bir kısmıyla birlikte gömüldüğünü söyledi.

Babasının deneyinin hayvan bilişselliği araştırmasında “keşfedilmemiş bir alan” olduğunu söyleyen Bianchi, Chaser’ın kelimelerin bağımsız anlamlar taşıdığını kavradığını ve özel isimlerle birlikte cins isimleri de ayırt ettiğini ifade etti. 

New York, Valley Stream’de bulunan Merkezi Veteriner Kliniği’nde veteriner Greg Nelson insanların, hayvanların çevrelerini derin kavrama yeteneklerini öğrendiğini söyledi.

Nelson, “Hayvanların ödül sistemine bağlı komutlara cevap verdiğine hep inanılmıştı. (...) (Hayvanların) kendi aralarında kullandıkları bir dili var. Bizim yabancı dilleri anlamamız gibi onların da insan dilini anlayabildikleri çok açık” dedi.

 

 

Chaser ölmeden önce Spartanburg’daki Upstate Çocuk Müzesi köpeğin bronz bir heykelle ölümsüzleştirileceğini planladıklarını duyurmuştu.

Bianchi’ye göre Profesör Pilley’nin bronz ayak izleri de Chaser’ın heykelinin yanında yer alacak ve müzenin yanındaki sokağın bir kısmı Border Collie Chaser Bulvarı şeklinde yeniden isimlendirilecek.

2014’te The New York Times’a konuşan Profesör Pilley, “Almamız gereken büyük ders köpeklerin düşündüğümüzden daha zeki olduğunu bilmek. Belirli bir süre içinde sabırla ve yeterli eğlenceli takviyeyle onlara her şeyi öğretebiliriz” demişti.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.seattletimes.com/nation-world

Independent Türkçe için çeviren: Esra Güngör

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU