Bilim insanları: Rahimdeki yüksek östrojen otizme neden olabilir

Profesör Cohen “Otizmi anlamakla ilgileniyoruz, önlemekle değil” dedi

Otizm kişinin diğer insanlarla nasıl iletişim kurduğunu ve çevrelerini nasıl deneyimlediklerini etkiliyor (AFP)

Yeni bilimsel araştırmaya göre, otizmin doğum öncesi rahimde bulunan yüksek düzeydeki östrojenden kaynaklı olabilir.

Bilim insanları östrojenin fetüsün beyin gelişimini etkilediğine inanıyor ancak yüksek hormon seviyelerinin anneden mi, bebekten mi yoksa plasentadan mı geldiği hala net değil.

İngiltere Ulusal Otistik Derneği otizmi kişinin diğer insanlarla nasıl iletişim kurduğunu ve çevrelerini nasıl deneyimlediğini etkileyen ve ömür boyu süren gelişim yetersizliği biçiminde tanımlıyor.

Otizm bir hastalıktan ziyade spektrum bozukluğu. Bu bozukluğun doğası gereği, otizmli insanların tamamı farklı deneyimlere sahip.

Çalışma kapsamında, bilim insanları 100 binden fazla hamilenin amniyotik örneğine sahip Danish Biobank’tan alınan 98 kişinin amniyotik sıvılarını test etti. Daha sonra otizm teşhisi konan fetüslerdeki 4 östrojen tipi, otizm geliştirmeyen diğer 177 fetüse kıyasla önemli ölçüde yüksekti.

Otizmin daha önce testesteronla ilişkili olduğu düşünülüyordu ancak bilim insanları östrojenin otizmle daha güçlü bir bağı olduğunu söylüyor.

Çalışmanın baş araştırmacısı, Cambridge Üniversitesi Otizm Araştırma Merkezi Müdürü Profesör Simon Baron-Cohen, “Bu yeni bulgu doğum öncesi artmış olan cinsiyet hormonlarının, bozukluğun ortaya çıkmasındaki muhtemel nedenlerden biri olduğu düşüncesini destekliyor” dedi.

Genetik de diğer faktörler kadar etkili. Ve bu hormonlar muhtemelen ceninin beyin gelişimini etkileyen genetik etmenlerle etkileşime geçiyor.

Molecular Psychiatry adlı bilimsel yayında yayımlanan makaleye göre östrojenin otizmdeki rolünün bugüne dek yeterince araştırılmaması nedeniyle bilim insanları bulguların özellikle heyecan verici olduğunu söylüyor.

Cambridge ekibinden Dr. Alexa Pohl, “İleride yapılacak çalışmalarla hormonun ceninin beyninin gelişiminde nasıl bir etki yarattığına dair daha fazla şey öğrenebileceğimizi umuyoruz. Aynı sonucun otistik kadınlar için de geçerli olup olmadığını görmemiz gerek” dedi.

Bu aynı zamanda, ilk kez 20 yıl önce sunulan otizme dair doğum öncesi cinsiyet steroidi teorisini destekleyen en yeni çalışma.

Bu araştırma Cambridge Üniversitesi’nden ve Danimarka’daki Devlet Serum Enstitüsü’nden bilim insanlarının 2015’te, rahimde bulunan amniyotik sıvının içindeki 4 doğum öncesi steroid hormonunun seviyesini ölçtüğü araştırmanın ardından geldi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Araştırmacılar androjenler olarak bilinen bu hormonlardan ikisinin otizm geliştiren erkek fetüslerde yüksek olduğunu buldu. Bu androjenlerin erkek fetüslerde dişi fetüslerden daha fazla üretilmesi otizmin neden erkeklerde daha fazla görüldüğünü açıklayabilir.

Öte yandan, Profesör Baron Cohen bulguların otizmin teşhisinde kullanılamayacağı ve kullanılmaması gerektiği konusunda uyardı. Profesör Cohen, “Otizmi anlamakla ilgileniyoruz, önlemekle değil” dedi.

Ekipte yer alan Kopenhag’daki Devlet Serum Enstitüsü’nden biyokimyacı Dr. Arieh Cohen, “Bu 40 yıl önce kurulan özel bir biobankın bugün uluslararası iş birliğiyle hala nasıl bilimsel meyve verdiğinin olağanüstü bir örneği” dedi.

Çalışmada yer almayan King’s College London’dan Dr. James Findon ise “Bu akademik açıdan güçlü bir çalışma ancak bulgulara tam anlamıyla güvenmek için bulguların tekrarını bağımsız bir grupta görmemiz gerekiyor” dedi.

Otizme dair doğum öncesi östrojen üzerine neredeyse hiç çalışma yok, o nedenle bu güzel bir ilk adım olsa da dikkatli olmalı ve kendimizi kaptırmamalıyız. (...) Doğum öncesi cinsiyet steroid hormonlarının sinir gelişimini nasıl etkileyebildiğini tam olarak bilinmiyor. Ancak bu çalışma ileriki çalışmalarda ilişkinin daha fazla incelenmesi için temel atıyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news/science

Independent Türkçe için çeviren: Esra Güngör

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU