İran'dan ABD'ye ilginç teklif: Gözaltına aldığınız İranlı muhabir, Pompeo ile röportaj yapsın

İran, ABD Dışişleri Bakanı Pompeo’ya ABD'de 10 gün boyunca gözaltında tutulan İranlı kadın gazeteci Merziye Haşimi’ye röportaj vermesini teklif etti

Haşimi, ABD’de gözaltında geçirdiği 10 günün ardından serbest bırakılıp İran’a döndüğünde, ABD’yi Müslümanlara ve siyahlara karşı ayrımcılık yapmakla suçlamıştı / Fotoğraf: AA
 

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun İranlı mevkidaşı Cevad Zarif’in New York ziyaretini eleştirdikten sonra "Ben de İran halkına seslenmek için ülke televizyonuna çıkabilirim" demesinin ardından Pompeo'ya ilginç bir teklif sunuldu. 

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre İran Hükümet Sözcüsü Ali Rebii, ocaktan bu yana gözaltında tutulan, ABD asıllı İran vatandaşı muhabirleri Merziye Haşimi ile ilgili "Muhabirimiz Haşimi, ABD’ye gidip onunla röportaj yapabilir" dedi. 

Ali Rebii, “Zarif’in ABD medyası ile gerçekleştirdiği önemli diyalog, Pompeo’yu İran medyası ile görüşme talebinde bulunmaya mecbur etti” dedi.

Sözcü, Pompeo'nun İran halkına hitap etme isteğine ilişkin de, “Farklı görüşü duymaktan kaçınmayacağız. Ancak muhabirlerimize yaptıkları ve oradaki İranlı gazetecilere olan davranışları bir çeşit saygısızlık” yorumunda bulundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Pompeo, İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif’in New York ziyaretiyle ilgili, “Buraya, New York’a geliyor. ABD’nin en güzel şehrinde araba sürüyor. ABD kamuoyuna İran propagandası yapabiliyor” ifadelerini kullanarak, kendisinin de İran halkına seslenmek için ülke televizyonuna da çıkabileceğini belirtmişti.

Pompeo, “Müzakareler için gerekirse İran'a giderim. İran halkına, yöneticilerinin gerçekte neler yaptığını ve İran'a nasıl zarar verdiğini anlatmak isterim" ifadelerini kullanmıştı. 

Melanie evlenip Merziye oldu

ABD doğumlu ve asıl adı Melanie Franklin olan gazeteci kadın, Müslüman olup, İran vatandaşı biri ile evlendikten sonra Merziye Haşimi ismini aldı.

25 yıldır İran’da yaşayan Merziye Haşimi, devlete ait İngilizce yayın yapan Press TV’nin en tanınan yüzlerinden biri. 

Haşimi, ABD’de gözaltında geçirdiği 10 günün ardından serbest bırakılıp İran’a döndüğünde, ABD’yi Müslümanlara ve siyahilere karşı ayrımcılık yapmakla suçladı.

İran devlet televizyonu sunucusu Merziye Haşimi, ocak ayında ailesini ziyaret için gittiği Missouri eyaletine bağlı St. Louis'de ceza davalarında potansiyel tanık olarak kabul edilenlerin gözaltına alınmasına izin veren yasaya dayanarak gözaltına alınmıştı.


 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat'tan Independent Türkçe için çeviren: Ebru Karalar

DAHA FAZLA HABER OKU