Eski Meclis Başkanı Bozbeyli TBMM’den uğurlandı

92 yaşında hayatını kaybeden eski Meclis Başkanı, İstanbul Milletvekili ve Demokratik Parti Genel Başkanı Ferruh Bozbeyli için Meclis'te tören düzenlendi

Fotoğraf: AA

Hayatını kaybeden eski TBMM Başkanı ve İstanbul Milletvekili Ferruh Bozbeyli için Meclis’te cenaze töreni düzenlendi.

Törene, Bozbeyli'nin eşi Güngör Bozbeyli ve yakınlarının yanı sıra CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, eski TBMM başkanları Cemil Çiçek, İsmail Kahraman, Hikmet Çetin, Mustafa Kalemli ve Mehmet Sağlam, TBMM başkanvekilleri Süreyya Sadi Bilgiç ve Levent Gök, TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı İsmet Yılmaz, TBMM İdare amirleri Hasan Turan ve Erkan Haberal, CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, MHP Genel Sekreteri İsmet Büyükataman, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Jülide Sarıeroğlu, bazı eski bakanlar, milletvekilleri ile yabancı misyon temsilcileri ve Meclis personeli katıldı.

Cenaze töreninde konuşan TBMM Başkan Vekili Süreyya Sadi Bilgiç, "92 yıllık bir çınara, kıymetli bir büyüğe" karşı son vazifelerini yapacaklarını söyledi.

Bozbeyli'nin, TBMM Başkanlığı görevine seçildiğini ve 1970'e kadar 5 yıl süreyle bu görevi yürüttüğünü hatırlatan Bilgiç, şunları söyledi:

Ülkemizin istiklalini temin eden büyüklerimizi tanıma ve birlikte görev yapma ayrıcalığını yaşayan kişilerden olan merhum Bozbeyli, ülkemizin istikbalini temin etme sorumluluğunu üstlenen büyüklerimizle de yol ve dava arkadaşlığı yaptı. Siyasetin duayen isimlerinden olması sebebiyle danışılan ve tavsiyelerine ihtiyaç duyulan bir insandı. 27 Mayıs 1960 darbesi başta olmak üzere ülkemizdeki bütün darbelere ve darbe girişimlerine tanıklık etti. Henüz genç bir avukatken Prof. Dr. Osman Turan'ın, Yassıada mahkemelerinde avukatlığını üstlendi. Açık sözlü, kararlı, dürüst ve cesur bir siyasetçiydi. Demokrasi aşığıydı, milli iradeden başka hiçbir güce boyun eğmedi.

Askerler tarafından top arabasından cenaze aracına alınan Bozbeyli'nin naaşı, Ahmet Hamdi Akseki Camisi'nde öğle namazını müteakip kılınacak cenaze namazının ardından Devlet Mezarlığı'na defnedilecek.

DP'lilerin avukatlığını yaptı

1927 yılında Kahramanmaraş’ta doğan Bozbeyli, babasının memuriyeti dolayısıyla ilk, orta ve lise öğrenimini çeşitli il ve ilçelerde tamamladı.

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitiren Bozbeyli, 27 Mayıs Dönemi'nde Demokrat Partililerin savunmasını üstlenen avukatlardan birisi oldu.

1961'de siyasete atılan Bozbeyli, Adalet Partisi'nden (AP) İstanbul milletvekili seçildi.

TBMM Başkanlığı, AP meclis grubu başkanlığı görevler üstlenen Bozbeyli, parti içerisindeki Genel Başkan Süleyman Demirel'i e muhalif grubun içerisinde bulundu.

Partiden ayrılarak, Demokratik Parti'nin (DP) kurucuları arasında yer aldı ve genel başkanlığa seçildi.

1973 cumhurbaşkanlığı seçiminde aday olan ancak seçilemeyen Bozbeyli, genel seçimlerde, bir kez daha İstanbul milletvekili olarak parlamentoya girdi.

1977 genel seçimlerinde milletvekili seçilemeyince, önce 8 yıldır sürdürdüğü DP genel başkanlığından, ardından da siyasetten çekildi.

Türkiye İş Bankası yönetim kurulu üyeliğine getirilen Bozbeyli, 1990-1992 yılları arasında yönetim kurulu başkanlığı da yaptı.

 

Indeppendent Türkçee

DAHA FAZLA HABER OKU