Melih Gökçek: 35 yaş altındaki Suriyeliler silahlandırılıp cepheye gönderilsin, ülkeleri için savaşsın

“Türk ordusu, Suriyelilerin topraklarına geri dönmesi için mücadele veriyor” diyen Eski Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, askerlik çağındaki pek çok Suriyelinin ise Türkiye'deki kafelerde nargile içip, keyif çattığını söyledi

Melih Gökçek, 23 yıl yürüttüğü Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevinden 28 Ekim 2017'de istifa etmişti / Fotoğraf: AA

Türkiye’deki 4 milyon sığınmacıdan yasal kaydı olmayanların sınır dışı edilmesiyle ilgili tartışmalara Ankara'nın eski belediye başkanı Melih Gökçek de katıldı. 

Türk ordusunun Suriyelilerin topraklarına geri dönmesi için mücadele verdiğini söyleyen Gökçek, “Bütün bunlar olurken askerlik yaşında Türkiye’de bulunan birçok Suriyeli maalesef kafelerde keyif çatıyor, sahillerde boy gösteriyor” ifadelerini kullandı.


“Kesinlikle mültecilere kol kanat gerilmesine karşı değilim. Ama biz savaşırken bunların oturması kanıma dokunuyor” diyen Gökçek, Türkiye’de yaşayan 35 yaş altı eli silah tutan ne kadar Suriyeli varsa Türkiye’de kurulacak kamplarda askeri eğitime alınması ve Suriye cephelerine gönderilmesi gerektiğini savundu.

Gökçek’in açıklamaları şu şekilde: 

Suriye'de katliam vardı, cinayet vardı, Suriye’den kaçtı bize sığındılar, Avrupa kapıları kapatırken biz açtık.

Başta ben olmak üzere tüm AK Partililer, "Bu gelenler bize emanet, aynı şey başımıza gelse biz ne yapardık? Suriyelilere sahip çıkmak insanlık, Müslümanlık gereğidir" dedik.

Suriyelilere ev sahipliği yapmak, vicdani ve insani borcumuzdur. 

Hem Türkiye'nin güvenliği, hem Suriyelilerin topraklarına geri dönmesi için Türk ordusu mücadele veriyor.  30 bin kişilik ÖSO (Özgür Suriye Ordusu), Türk ordusu ile beraber mücadele yürütüyor. 

Bütün bunlar olurken askerlik yaşında Türkiye’de bulunan birçok Suriyeli maalesef kafelerde keyif çatıyor, sahillerde boy gösteriyor.

Kesinlikle mültecilere kol kanat gerilmesine karşı değilim. Ama biz savaşırken bunların oturması kanıma dokunuyor.

Yeni bir politika şart...

Türkiye’de yaşayan 35 yaşın altında eli silah tutan ne kadar Suriyeli varsa Türkiye’de kurulacak kamplarda askeri eğitime alınmalı ve Suriye cephelerine gönderilmeli.

Suriyeli çocuklar, kadınlar, yaşlılar ve engelliler bize emanet. Başımızın üzerinde yerleri var. Biz onlara bakalım. Ama 35 yaş altı Suriyeliler çarpışsın ve ülkelerini teröristlerin elinden tekrar alıp, çoluk çocuklarını ülkelerine döndürsün...


Eski Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı ayrıca, bu uygulamaya yanaşmayan veya kabul etmeyen 35 yaş altı Suriyelilerin sınır dışı edilmesi gerektiğini aktardı. 

Önce Suriyeli gençlere çağrım…

Dernekleriniz vasıtasıyla hem Suriyeli hemşerilerinize, hem Türk devletine çağrıda bulunup, cepheye gitmek istediğinizi açıklayın. Göreceksiniz Türkiye’de Suriyelilik tartışması bir anda bitecektir.

Bu uygulamaya yanaşmayan veya kabul etmeyen 35 yaş altı Suriyeliler derhal sınır dışı edilmeli.

Suriyeliler bu söylediklerimden alınmasın. Sadece diyoruz ki; taşın altına siz de elinizi koymalısınız.


Soylu: 80 bin kaçak göçmen sınır dışı edilecek 

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 23 Temmuz’da yaptığı açıklamada sene sonuna kadar 80 bin kaçak göçmenin sınır dışı edileceğini söylemişti. 

Soylu bir gün sonra katıldığı NTV yayınında ise "Ben bu ülkenin İçişleri Bakanıyım. Benim ülkemde bilmediğim, kayıtlı olmayan kimsenin yaşamaması lazım" demişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İçişleri Bakanı, Suriyelilere destek için düzenlenecek eylem hakkında ise "Kimseye bir şey yaptırmayız, kimse kusura bakmasın. Biz düzenimizi korumak zorundayız" ifadelerini kullanmıştı.

Soylu, geçici koruma statüsündeki Suriyelilerin ve ikamet izniyle Türkiye'de yaşayan yabancıların sınır dışı edilmesinin söz konusu olmadığını da sözlerine eklemişti.

27 Temmuz'da ise Mazlumder, Özgür-Der, Hukukçular Derneği ile Uluslararası Mülteci Hakları Derneği tarafından İstanbul Saraçhane'de Suriyeli sığınmacılara destek için eylem düzenlenmişti. 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU