Üç üniversite rektörlüğünden AYM'nin barış akademisyenleri kararına karşı kampanya

Rektörlükler, ‘Anayasa Mahkemesi terörü meşrulaştıramaz’ başlıklı bir metin hazırladı

Fotoğraf: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi

Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi, İstanbul Aydın Üniversitesi ve Medeniyet Üniversitesi yönetimleri, barış bildirisine imza atan akademisyenler hakkında açılan davalar nedeniyle hak ihlali kararı veren Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) karşı imza kampanyası başlatmak için harekete geçti.

Üniversite yönetimlerinden gönderilen ‘Anayasa Mahkemesi terörü meşrulaştıramaz’ başlıklı metinde şöyle denildi:

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sözde ‘barış bildirisi’ adı altında terör örgütü propagandası yapan bazı akademisyenlerin ceza almalarını ‘hak ihlali’ gören Anayasa Mahkemesi skandal bir karara imza atmıştır.  Bu karar şehit ve gazilerimizin hatırasını zedelemiş, maşeri vicdanı yaralamıştır. Terörle mücadele ettiği için devleti suçlayan açıklamalar yapmak dünyanın hiçbir ülkesinde ifade özgürlüğü olarak değerlendirilmez. Bu kararın, terör örgütlerine karşı etkin operasyonların gerçekleştirildiği bir dönemde alınması ise ayrıca dikkat çekicidir.

Aşağıda imzası bulunan biz akademisyenler, terörle mücadeleyi sekteye uğratmayı ve ülkemizi karalamayı amaçlayan her türlü kurum, organizasyon ve inisiyatifin karşısında olduğumuzu ve olmaya devam edeceğimizi beyan ediyoruz.

Türk milleti adına karar vermekle yetkili kılınan Anayasa Mahkemesi’nin kararlarının adalete ve kamu vicdanına aykırı olmaması gerektiğine inanıyor, bu yanlış kararda imzası bulunanları kınıyoruz.

Metnin İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ve Marmara Üniversitesi’ndeki akademisyenlere de gönderildiği belirtiliyor.

AYM’nin kararı

Anayasa Mahkemesi barış bildirisine imza atan 10 akademisyenin bireysel başvurusunda hak ihlali kararı vermişti. Yüksek Mahkeme’nin 26 Temmuz tarihli oturumundaki kararına göre başvuruculara ayrıca 9 bin TL tazminat ödenecek.

İhlal kararı, barış bildirisi nedeniyle halen yargılaması süren 784 akademisyenin davası için emsal nitelik taşıyor. Kesinleşmiş cezalar için yeniden yargılama yolunun açılması, istinaf aşamasında olanlar için bozma kararı verilmesi, devam eden davalar için de beraat kararları söz konusu olacak.

DAHA FAZLA HABER OKU