ABD askerlerine göçmen gözaltı merkezinde “gardiyanlık” görevi

Bir Kongre üyesi, askeri birliklerin varlığının, ordu mensuplarının ülke içinde kolluk kuvveti olarak vazifelendirilmesini yasaklayan “Posse Comitatus Yasası’nı tehlikeye attığını” belirtti

ABD ordusu, gözaltı merkezinde askerlerin vazifelendirilmesinin "gözlemleme" amaçlı olduğunu savunuyor (AP)

ABD'li askerlere Teksas eyaletinde bir gözaltı merkezinde göçmenleri izleme vazifesi verilirken bir Kongre üyesi Amerikan toplumunun temel esaslarından biri olan Posse Comitatus Yasası’nın ihlal edilmek üzere olduğuna dair endişesini dile getirdi.

1878 tarihli federal yasa, ordu mensuplarını ülke içinde polis güçleri gibi hareket etmekten men ediyor.

Muvazzaf birliklerin yasa ya da anayasada açıkça belirtilen yetkilendirmeler de dahil olmak üzere belli başlı istisnai durumlarda polis birimlerine yardım etmesine izin veriliyor.

Ancak NBC News kanalına göre askeri birlikler şu anda Donna’daki bir tesiste tutuklulara nezaret ediyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Askerlerin göçmenlerin alıkonduğu büyük bir odada nöbet tuttuğu belirtiliyor.

Askerlerin silahsız olduğu ve sosyal yardım çeklerinin dağıtımında hazır bulunduğu belirtilirken, birliklerin tutuklularla etkileşime geçmeyip herhangi bir meseleyi doğrudan Sınır Devriye memurlarına havale etmesi bekleniyor.

Bununla birlikte bir siyasetçi, askerlerin kendilerini yasal belirsizlik alanında bulma ihtimaline dair kaygıyı gündeme getirdi.

Demokrat Parti’den Temsilciler Meclisi Silahlı Hizmetler Komitesi'ne bağlı Teyakkuz Alt Komitesi Başkanı John Garamendi, söz konusu durumun “Posse Comitatus Yasası’nı tehlikeye attığını” belirtti.

“Hapishane gardiyanlığı yapmak ABD ordusunun görevi değil” diyen Garamendi, bu meselede “görevin kesinlikle amacından saptığını” ve askerlerin “tehlike arz eden yasal bir durumda” kalabileceğini söyledi.

 

 

ABD Kuzey Saha Komutanlığı ise birliklerin gözaltı merkezindeki varlıklarını savundu.

Komutanlıktan bir sözcü, “Donna tesisinde özellikle silahsız askeri personel, göçmenlerin tıbbi sıkıntılarını, kargaşa ihtimalini, olağandışı davranışları ve ihtiyaçların karşılanmaması durumlarını gözlemliyor” dedi.

Sağlıkla ilgili acil bir olay yaşanması ya da bildirilmesi gereken başka vakaların ortaya çıkması halinde askeri personelimiz, söz konusu olaya müdahale etmeleri için derhal tesis içindeki (Sınır Devriyesi) görevlilerine haber verecektir (…) Göçmenlerin sağlık durumunun takip edilmesi bir kolluk birimi vazifesi değildir ve bu faaliyet Posse Comitatus Yasası ve ilgili yasalara uyulduğunu garanti altına almak için hukuk ekibimiz tarafından incelenmektedir (…) (Sınır Devriyesi) personeli koruma hizmetinin yanı sıra fiziki güvenliği sağlamak ve kolluk kuvveti vazifelerini yerine getirmek için her zaman hazır bulunacaktır.

Başkan Donald Trump’ın Amerikan ordusunun sınırdaki müdahalesini artırmasına yönelik tekrarladığı girişimler, Posse Comitatus Yasası’na dair kaygıları yükseltiyor.

Beyaz Saray, güney sınırını güvenlik altına almayla ilgili devam eden çabaların bir parçası olarak bu bölgeye 18 Temmuz’da 2 bin 100 ilave asker göndermişti.

ABD Savunma Bakanlığı’na (Pentagon) göre 8 Temmuz’dan itibaren sınırda 4 bin civarında görevli bulunuyordu.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Elvide Demirkol

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU