Hartum'da kitlesel gösteriler yeniden patlak verdi

Sudanlı bazı göstericiler, askeri konsey güçleri tarafından öldürülen protestocularla ilgili soruşturma açılması talebiyle sokağa çıktı

Göstericiler Hartum'da lastik yakıp barikat kurdu / Fotoğraf: AFP

Sudan’da öldürülen göstericiler için oluşturulan soruşturma komisyonunun hazırladığı raporu protesto etmek amacıyla sokaklara dökülen göstericiler, komisyonun gerçeklerin üstünü örtmeye çalıştığını dile getirerek, lastik yakıp, barikat kurdu.

Öte yandan Sudan Meslek Odaları Birliği (SPA), bugün başlaması beklenen müzakerelerde, Askeri Geçiş Konseyi (AGK) ile bir anlaşmaya varılması için 72 saatlik bir süre belirledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Omdurman, Hac Yusuf ve Kuzey Hartum’da sokaklara dökülen yüzlerce gösterici, lastik yakıp barikatlar kurdu.

Göstericilerin ölümünden sorumlu olan kimselerden hesap sorulmasını talep eden göstericiler, askeri konsey karşıtı sloganlar attı.

Halihazırda ülkede tanık olunan durumlar, aralık ayında Sudan devriminin başladığı sıralar yaşananları akla getirdi.

Çevik kuvvet polisi protestocuları dağıtmak için göz yaşartıcı gaz kullanırken, göstericilerle polisler arasında saatlerce süren arbede yaşandı. Görgü tanıklarının aktardığına göre Hac Yusuf mahallesinde polisler tarafından atılan gaz bombaları sebebiyle 7 gösterici yaralandı.

Protestocular tarafından yakılan lastikler, Hartum merkezinde bulunan ve devrimci mahallerin en ünlüsü olan Berri mahallesinin sokaklarını aydınlattı.

Yanan lastiklerden çıkan dumanlar, Hartum, Kuzey Hartum ve Omdurman şehirlerinin semalarını kapatırken, 3 Haziran'da sokaklardan kaldırılan barikatlar yeniden ortaya çıktı.

Öte yandan Özgürlük ve Değişim Bildirgesi Güçleri (ÖDBG), gerçekleştirilen gösterilerin soruşturma komisyonu tarafından hazırlanan rapora karşı doğal bir tepki olduğu değerlendirmesinde bulundu. SPA Sözcüsü İsmail el-Tac, Hartum’da düzenlediği basın toplantısında, müzakere edilmesi ve imzalanması, beklenen anayasal bildiriye dair nihai görüşlerin sunulduğunu ve son değişikliklerin yapıldığını söyledi. 

AGK Başkan Yardımcısı Muhammed Hamdan Daklu (Hamideti) ile ÖDBG’den İbrahim el-Emin ve Ahmed er-Rebi’nin oluşturduğu heyet, Sudan Halk Kurtuluş Hareketi-Kuzey Örgütü (SPLM-N) lideri ile görüşmek üzere Güney Sudan'ın başkenti Juba’ya gitti. İsmail el-Tac’ın açıklamalarına göre taraflar arasında gerçekleştirilecek görüşmelerde, düşmanlıkların sona erdirilmesi ile birlikte SPLM-N tarafından kontrol edilen alanlara yönelik insani yardımın yeniden başlaması konuları ele alınacak.

Şarku’l Avsat’a konuşan Sudan Kurtuluş Hareketi (SLM-AW) lideri Abdulvahid Muhammed Nur, kendisinin yahut hareketinden bir heyetin, askeri konsey ile gerçekleştirilecek görüşmelere katılacağını yalanladı.

Hamideti ile bir araya gelmeyeceğini dile getiren Muhammed Nur, AGK’yi ve ÖDBG’yi tanımadıklarını belirterek, her iki tarafı da ‘devrimi fırsat bilip bundan faydalanmaya çalışmakla’ suçladı.

Bununla birlikte Güney Sudan hükümetinin kendisine hiçbir şekilde davette bulunmadığını belirterek, Juba’ya gitmeyeceğini söyledi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

DAHA FAZLA HABER OKU