İran, Arak nükleer reaktörünü yeniden faaliyete geçiriyor

İran Atom Enerjisi Teşkilatı Başkanı Ali Ekber Salihi, bugün mecliste yaptığı konuşmada, İran'ın Arak basınçlı ağır su nükleer reaktörünün yeniden faaliyete gireceğini açıkladı

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, İran Atom Enerjisi Teşkilatı başkanı Ali Ekber Salihi ile inceleme yapıyor / Fotoğraf: AFP ( Arşiv)

İran resmi haber ajansı ISNA'nın bir milletvekilini kaynak göstererek verdiği haberine göre Ali Ekber Salihi, Arak reaktörünün faaliyetlerine yeniden başlayacağını dile getirdi.

Nükleer savaş başlıklarında yakıt olarak kullanılan plütonyum üretimi için basınçlı ağır su reaktörü kullanılabilir.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İran ile yapılan nükleer anlaşmaya taraf olan ülkelerin temsilcileri, İran'ın taahhütlerini azaltmasının ardından krizden bir çıkış yolunu bulmak için bugün, Viyana'da bir araya gelecek.

Toplantıya, anlaşmada imzası olan, Almanya, Fransa, İngiltere, Rusya ve Çin’in temsilcileri katılacak.

Bakan yardımcıları düzeyinde yapılacak olan olağanüstü toplantıya, İran tarafından Dışişleri Bakan Yardımcısı Abbas Arakçi katılacak.

4 yıl önce Tahran ve söz konusu ülkeler arasındaki nükleer anlaşmanın imzalanmasına tanıklık eden Viyana’da geçtiğimiz ay yapılan verimsiz toplantının ardından, bugünkü toplantıda herhangi bir ilerleme elde edilmesi beklenmiyor.

Tahran ve Washington arasındaki gerginlik, ABD'nin Mayıs 2018’de anlaşmadan çekilmesi ve bunun ardından İran'a sert yaptırımlar uygulamasının ardından iyice arttı.

İran, ABD yaptırımlarına karşı Avrupalıları harekete geçmeye teşvik etmek için nükleer anlaşma kapsamında bazı yükümlülüklerini azaltmaya başladı. Bu bağlamda, Tahran, nükleer anlaşmada sınırlanan zenginleştirilmiş uranyum üretimine ilişkin yükümlülüklerini azaltarak yüzde 3.67 sınırını aştı.

İran, talepleri karşılanmadığı sürece Eylül ayı başlarında bu çerçevede daha ileri adımlar atacağı yönünde tehditte bulundu.

Avrupalı ortakları ise İran’a anlaşmaya olan bağlılığını devam ettirmesi yönünde çağrıda bulundu.

Avrupa’nın özellikle de Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un nükleer anlaşmayı kurtarma girişimleri, şu ana kadar etkili olmadı. Ancak anlaşmaya imza atan taraflar, henüz tarihi netleşmemiş olan bakanlar düzeyindeki toplantıda bir atılım gerçekleştirmeyi umuyor.

AFP’ye konuya dair değerlendirmede bulunan Avrupalı bir diplomat, taahhüt edilen yükümlülüklerin ihlalinden sonra İran tarafı ile görüşmenin zorunlu olduğunu söyledi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

DAHA FAZLA HABER OKU