Barzani: Ezidiler Kürt milletinin gerçek bir bileşenidir

Hazım Mir Tahsin Beg ile KCK Eşbaşkanı Besê Hozat arasında yaşanan Ezidi’lerin özerklik tartışmasına IKBY Başbakanı Barzani’den net mesaj: Hükümet size her zaman destek olacak

Fotoğraf: Twitter

Ezidi Miri seçilen Hazım Mir Tahsin Beg, KCK Eşbaşkanı Besê Hozat’ın “Şengal, Irak’ın bir parçasıdır” şeklindeki sözlerine tepki gösterdi, “Şengal Kürdistan Bölgesi’nin toprağıdır” dedi.

Mir Tahsin Beg, KCK Eşbaşkanı Besê Hozat’ın Şengal’le ilgili açıklamalarına tepki gösterdi.

“Şengal Kürdistan Bölgesi’nin toprağıdır” diyen Ezidi Miri Hazım Mir Tahsin Beg, Şengal’deki sorunların Irak Anayasası’nın 140’ncı maddesi çerçevesinde çözülmesi gerektiğini söyledi.

Kürdistan Bölgesi Hükümeti’nden Ezidi Kürtleri korumasını isteyen Hazım Mir Tahsin Beg, topraklarında kalmaları ve göç etmemeleri için Ezidi Kürtlerine daha iyi hizmet verilmesi gerektiğini belirtti.

KCK Eşbaşkanı Besê Hozat: Ezidilerin öz yönetimleri ve öz savunma güçleri olmalı 

PKK’nin çatı yapılanması KCK’nin Eşbaşkanı Besê Hozat, “Şengal, Irak’ın bir parçasıdır. Irak’ın bütünlüğü içerisinde Ezidi halkımız özerk bir statülerinin olmasını istiyor” demişti.

Hozat, "Irak, Şengal’in özerkliğini tanırsa Ezidilerin büyük saygısını ve desteğini kazanır. Dünya halklarından da destek görür” şeklinde konuşmuştu:

“Ezidiler, Şengal’in özerkliği çerçevesinde YBŞ’nin de Şengal savunma gücü olarak kalmasını istiyor. YBŞ de Irak askeri gücünün bir parçasıdır fakat özerktir, Ezidiler bu gücün de Şengal Meclisi’ne bağlı özerk kalmasını istiyor.

Şu anda da Şengal’de Irak ordusu vardır. Irak ordusu, YBŞ’nin de desteğiyle DAİŞ’e karşı birçok operasyon düzenledi. Şimdi de birlikte Irak-Suriye sınırında operasyon yapıyorlar.

Bu gayet iyi bir tutumdur, biz bundan büyük memnuniyet duyuyoruz. Biz Ezidi halkımızın artık yeni fermanlar yaşamasını istemiyoruz. Fermanların yaşanmaması için de Şengal’in özerk bir statüye kavuşturulmasını çok önemsiyoruz.

Ezidilerin öz yönetimleri ve öz savunma güçleri olursa kendi kendilerini savunabilir ve koruyabilirler.”

Barzani: Ezidiler Kürt milletinin gerçek bir bileşenidir

Başbakan Mesrur Barzani, Ezidi Miri seçilen Hazım Mir Tahsin Beg’e, hükümetin her zaman kendilerine destek vereceğini iletti.

Bugün Laleş’te düzenlenen törenle Ezidi Miri ilan edilen Hazım Mir Tahsin Beg’i telefonla arayan Başbakan, Hazım Mir Tahsin Beg’i tebrik etti.

Hazım Mir Tahsin Beg’e görevinde başarılar dileyen Başbakan Mesrur Barzani, Ezidilerin, Kürt milleti ve Kürdistan halkının gerçek bir bileşeni olduğunu vurguladı.

Başbakan, Hazım Mir Tahsin Beg’e, “Kürdistan Bölgesi Hükümeti size her zaman destek olacak, yardım edecektir. Ezidi kardeşlerimizin daha iyi hizmet alması ve acılarının azalması için çaba gösterecektir” mesajını iletti.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU