İstanbul Valisi Yerlikaya: Suriyeli misafirlerimize duruş ve bakışımız kesinlikle değişmedi ancak kim nereye kayıtlıysa orada oturmalı

Yerlikaya: En önemli mesele düzensiz göç ve kayıt dışı istihdamla mücadele

Fotoğraf: AA

26 Ekim 2018'de Gaziantep Valiliği'nden İstanbul Valiliği'ne atanan Ali Yerlikaya ulusal medya ile tanışma ziyaretleri kapsamında önceki gün Sözcü gazetesi yöneticileriyle bir araya geldi.

Suriyeli göçmenlerle ilgili yürütülen çalışmalar hakkında konuşan Yerlikaya "İçişleri Bakanımız Soylu başkanlığında İstanbul'da Arap basını ve Suriyeli sivil toplum temsilcileriyle toplantılar yaptık. Onlara karşı duruş ve bakışımızda en ufak bir değişiklik söz konusu değildir. Ancak var olan bir göç mevzuatı var" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“İstanbul hepimizin” diyen Yerlikaya, tüm ilçe belediye başkanlarıyla bir araya geldiklerini belirterek, İstanbul'a uyum içinde hizmet edeceklerini söyledi:

İstanbul'a en verimli şekilde hizmet etmek için tüm kurum ve kuruluşların yardımlaşma, birlik ve beraberlik içinde olmaları gerekiyor. Vali olarak bunu sağlamak için gayret edeceğim. İstanbul'un en önemli meselesi düzensiz göç ve kayıt dışı istihdamla mücadeledir. 2011 yılı ekim ayından beri Suriye'den gelen bir göç dalgası var. Ülke genelinde kayıtlı olan Suriyeli misafirlerimizin sayısı 3 milyon 634 bin civarında bulunuyor. Bunların 547 bini İstanbul'da. İsteğimiz mevzuatın emrettiği gibi Suriyeli misafirlerimizin de kayıtlı oldukları illerde ikamet etmeleridir. İlimizde 527 bin ikamet izinli, 3 bin uluslararası koruma, 547 bin Geçici Koruma kapsamında Suriyeli olmak üzere toplam 1 milyon 77 bin yabancı var. 2019'un ilk 6 ayında Göç İdaresi İl Müdürlüğü'nce düzensiz göçle ilgili 27 bin işlem yapıldı. Bunların 14 bini ülkelerine geri gönderildi. Temmuzun 12'sinden bu yana düzensiz göçle gelen 9 bin 309 kaçak göçmen İçişleri Bakanlığımızın belirlediği Geri Gönderme Merkezleri'ne sevk edildi. Orada işlemleri bitenler uçaklarla ülkelerine geri gönderiliyor.  Yine temmuz ayının 12'sinden bu yana 1752 kayıtsız Suriyeli misafir İçişleri Bakanlığımızın belirlediği illere sevk edildi.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU