Ankara Gar Yerleşkesi, Sağlık Bakanı'nın kurucusu olduğu Medipol Üniversitesi Hastanesi'ne devredildi

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, "Ankara Gar Yerleşkesi, Başkent’in Cumhuriyet’e açılan kapısıdır" ifadelerini kullandı

Fotoğraf: Ankara Medipol Üniversitesi internet sitesi

Türkiye Cumhuriyet Devlet Demiryolları'na (TCDD) ait Ankara Gar Yerleşkesi'nin Hazine ve Maliye Bakanlığı ile TOKİ'ye devredildi. Devrin ardından Ankara Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nce plan değişikliği yapıldı. Plan değişikliğinin ardından yerleşkenin içinde bulunan ve TCDD Misafirhanesi olarak kullanılan tarihi bina Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın kurucusu olduğu Medipol Üniversitesi’ne 2018'de verildi.

Plan değişikliğine göre, 78 bin metrekare alanı kapsayan alanda, 300 bin metrekareye kadar inşaat yapılabilecek.

Mimarlar Odası yargıya taşıyacak

1928 yılında yapılan ve içinde  tescilli kültür varlığı olan müzenin de bulunduğu TCDD ikinci bölge binası, kreş, lojmanlar, Sanat Galerisi ve Ankara Misafirhanesi ile birlikte devredilmesi Mimarlar Odası Ankara Şubesi tarafından yargıya taşınacak. 

Independent Türkçe'ye konuşan Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, şunları söyledi:

Garın önündeki meydanın adı Cumhuriyet Meydanı'dır.  Ankara Gar Yerleşkesi, başkentin cumhuriyete açılan kapısıdır. Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne de çağrı yaptık ve yerleşkeye sahip çıkmasını istedik. Pazartesi günü itibariyle de Ankara Gar Yerleşkesi'nin Medipol'e devredilmesinin iptali için hukuki süreci başlatacağız.


İnternet sitesinden tanıtımı yapıldı
 

Üniversitenin internet sitesinde, binayla ilgili tanıtım metni de yayımlandı. Metinde şu ifadeler yer aldı:

Medipol Ankara, başkentin erken Cumhuriyet döneminde gerçekleştirilmiş en görkemli yapılarından birinde faaliyet göstermektedir. 1928’de demiryolları çalışanları için tasarlanan bu bina, yeni gar ve ekleri yapılıncaya kadar geçici olarak Devlet Demir Yolları Genel Müdürlüğüne verilmiş ve bu şekilde kullanılmaya devam ederek Genel Müdürlüğün adıyla tanınmıştır.

 

1941-1947 yıllarında meslek okulu olarak hizmet veren bina, 1947-1957 yılları arasında Milli Eğitim Bakanlığı Teknik Öğretim Müdürlüğüne verilmiş, 1957-1961 yılları arasında yeniden meslek okulu olarak hizmet verdikten sonra 1961-1963 yıllarında Devlet Demir Yolları Öğrenci Yurdu olmuş, 1963’ten sonra da Devlet Demir Yolları II. İşletme Baş Müdürlüğüne verilmiştir.


Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, başkanı olduğu Türkiye Eğitim Sağlık ve Araştırma (TESA) Vakfı’nın 2009 yılında kurduğu İstanbul Medipol Üniversitesi’nin Mütevelli Heyeti Başkanlığını da yürütmüştü. 

İstanbul Medipol Üniversitesi’nin internet sitesinde “Kurucudan Mesaj” kısmında Fahrettin Koca’nın açıklamalarına yer veriliyor. 


Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU