Cumhurbaşkanlığı üniversite adaylarına tercih rehberi hazırladı: Ortalama 6 ayda iş bulunuyor, en az 2 bin 435 liraya iş başı yapılıyor

Üni-Veri adı verilen sistemde en hızlı tekstil mühendisleri iş buluyor, ilk işe başlamada en yüksek maaşı ise tıp mezunları alıyor

Fotoğraf: Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi internet sitesi

Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi, üniversite sınavına girenler için tercih rehberi hazırladı. Ofisin verilerine göre, mezuniyetin ardından ortalama 6 ayda iş bulan üniversiteliler, en düşük 2 bin 435 liraya çalışıyor. 

Üni-Veri adı verilen rehberin, Yükseköğretim Kurumu’ndan alınan mezun bilgileri ile SGK’den alınan istihdam verilenlerinin birleştirilerek analiz edilmesiyle hazırlandığı ve 2014-2018 dönemini kapsadığı belirtildi.

En yüksek maaş tıp mezunlarına

Cumhurbaşkanlığı verilerinde mezunların ilk işe başlama ortalama ücretlerinde de ilk sırada 5 bin 890 TL ile tıp mezunları yer alırken, listede üniversite mezunlarında en düşük başlangıç maaşının 2 bin 435 lira ile maliye mezunlarının iş başı yaptığı iddia ediliyor. 


"Pilotaj eğitimi alanlar istihdam oranında ilk sırada"

İstihdam oranının en yüksek olduğu alanın yüzde 77 ile pilotaj olduğu belirtilirken, en düşük maaşla iş başı yaptığı belirtilen maliye mezunlarının istihdam oranında da yüzde 31 ile son sıranın bir üstünde yer aldığı göze çarpıyor. 70 ayrı iş koluna ayrılan listede, hukuk mezunlarının 1 yıllık zorunlu staj süresi de hesaba katılınca istihdam edilme oranlarının yüzde 3 olduğu görülüyor. 

"Tekstil mühendisleri 4 ayda iş buluyor"

İş bulma sürelerinde ise mezuniyetten sonra 4 ay 2 günlük ortalama süre ile tekstil mühendisleri ilk sırayı alıyor. Sondan bir önceki sırada 12 ay 11 gün ile psikolojik danışmanlık ve rehberlik mezunları yer alırken, hukuk mezunları yine 1 yıllık zorunlu staj süreleri hesaba katılınca 17 ay 14 gün sonra iş bulabiliyor.

Kamuda işe yerleşme oranında ise yüzde 96 ile tıp ilk sırayı alırken, pilotajlık eğitimi alanların yalnızca yüzde 1'i kamu kurumlarında iş başı yapabiliyor.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU