ABD Yüksek Mahkemesi, Trump'ın Meksika duvarı için bütçeden 2,5 milyar dolar kullanılmasına onay verdi

Haziran ayının sonunda 2 yaşındaki Valeria Martinez ve Oscar Alberto Martinez, ABD ile Meksika'yı ayıran Rio Grande nehri üzerinden ABD'ye geçmeye çalışırken boğularak yaşamını yitirmişti

ABD Yüksek Mahkemesi, ABD Başkanı Donald Trump'ın Meksika sınırına örülmesini istediği duvar için Savunma Bakanlığı (Pentagon) bütçesinden 2,5 milyar dolar kullanmasına onay verdi. 

Trump'ın duvar için Pentagon bütçesinden 2,5 milyar dolar kullanmasını engelleyen California eyaletindeki federal hakim tarafından alınan karar, Yüksek Mahkeme'de 4'e karşı 5 oyla bozuldu. 

ABD Yüksek Mahkemesi, Pentagon bütçesinden Trump'ın seçim vaadi olan duvara 2,5 milyar dolar fon aktarılmasını onaylamış oldu. 

Trump karara çok sevindi

Trump, mahkemenin kararına ilişkin Twitter hesabından yaptığı açıklamada, ''Duvar konusunda büyük bir zafer. ABD Yüksek Mahkemesi, federal mahkemenin kararını bozdu ve güney sınırına duvarın inşaatına izin verdi. Sınır güvenliği ve hukukun üstünlüğü için büyük zafer.'' değerlendirmesinde bulundu. 


Göçmen karşıtı politikaları nedeniyle eleştirilen Trump, yasa dışı göç ve uyuşturucu trafiğiyle mücadele gerekçesiyle Meksika ile ABD sınırına duvar örülmesi gerektiğini savunuyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Görevi kötüye kullanma suçlaması

Trump'ın bu konuda bir adım daha ileri giderek bütçeyi kontrol eden Kongreyi devre dışı bırakıp Meksika sınırına örülecek duvarı finanse etmek için ulusal acil durum' ilan etmesi, başkanlık yetkilerini ''kötüye kullandığı'' tartışmalarını gündeme getirmişti.  

Trump'ın, başkanlık yetkisini kullanarak ulusal acil durum ilanı, Demokratlar tarafından anayasanın ihlali olarak görülmüştü. ABD Başkanı da, Demokratları sınırdaki mülteci dramının sorumlusu olduğunu belirtiyor. 

2 yaşındaki Valeria babasıyla birlikte boğulmuştu

Haziran ayının sonunda 2 yaşındaki Valeria Martinez ve Oscar Alberto Martinez, ABD ile Meksika'yı ayıran Rio Grande nehri üzerinden ABD'ye geçmeye çalışırken boğularak yaşamını yitirmişti. 

valeria martinez.jpg
El Salvadorlu Oscar Martinez ve küçük kızının fotoğrafı, sınırı geçmek isteyenlerin dramını gözler önüne sermişti / Fotoğraf: Reuters


16 eyalet dava açtı

California başta olmak üzere 16 eyalet, acil durum ilanı üzerine Trump'ın "başkanlık yetkilerini kötüye kullanmasını'' engellemek için dava açmıştı. 

Ülkede 16 eyaletin mahkemeye gitmesinin yanı sıra sivil toplum kuruluşlarınca da Trump'ın bu adımına karşı iki dava açılmıştı. 

Trump, ABD'nin güney sınırında ''insani kriz'' yaşandığını ve "yasa dışı göç ve uyuşturucu trafiğiyle" mücadele için duvarın gerekli olduğunu savunuyor. 

Demokratlar ise ABD-Meksika sınırına örülmek istenen ve ABD tarihinde federal hükümetin en uzun süreli kapanmasına neden olan duvara fon aktarılmasına karşı çıkıyor.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU