Uluslararası Hukuk Örgütleri’nden BM’ye rapor: Türkiye’de hukuk ihlallerine acil müdahale edilmeli

Yargı bağımsızlığının güçlendirilmesi için geçen yıllarda sunulan önerilerin dikkate alınmadığının belirtildiği raporda, uluslararası anlaşmalar, evrensel hukuk kuralları ve teamüllere de dikkat çekildi

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi (Reuters) 

Uluslararası Hukuk Örgütleri Koalisyonu, Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi’nin Evrensel Periyodik İnceleme Mekanizması (EPİM) öncesinde BM’ye bir rapor ileterek, başarısız darbe girişimi sonrasında Türkiye’de hukuk ihlallerinin arttığını bildirdi. Raporda Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarını uygulamadığı, 311 avukatın mahkum edildiği, hukukun üstünlüğünün askıya alındığı belirtildi ve acil harekete geçilmesi çağrısında bulunuldu. 

Aralarında Fransa, Kanada, Norveç, İtalya, Almanya, İspanya, İngiltere ve Galler’in de olduğu pek çok Batı ülkesinden üyelerin yer aldığı Uluslararası Hukuk Örgütleri Koalisyonu, İngiltere ve Galler Hukuk Topluluğu aracılığıyla BM’ye yolladığı raporda Türkiye’deki hukuk ihlallerini değerlendirdi. Koalisyonun raporu ana hatlarıyla şöyle:

“Acil harekete geçilmeli”

Raporda BM’nin 2010 ve 2015’teki değerlendirmelerinde Türkiye’de yargının bağımsızlığının güçlendirilmesi için önerilerde bulunulduğu ve Türkiye’nin bu yöndeki önerileri saygıyla karşılamasına rağmen gerekenleri yapmadığı belirtilerek BM’den bu konuda harekete geçmesi istendi. 

“599 avukat tutuklandı”

Raporda darbe girişiminden bu yana yaklaşık 599 avukatın tutuklandığı, bin 546 avukatın soruşturmadan geçirildiği ve 311 avukatın toplamda bin 967 yıl cezaya çarptırıldığı kaydedildi. 

“Avukatlar müvekkilleriyle özdeşleştiriliyor”

Bu konudaki uluslararası anlaşmalar, evrensel hukuk kuralları ve teamüllere karşın Türkiye’de avukatların müvekkilleriyle özdeş sayıldığı vurgulanarak aralarında Çağdaş Hukukçular Derneği yöneticilerinden Selçuk Kozağaçlı’nın da bulunduğu avukatların haklarındaki davalar örnek gösterildi. Raporda, pek çok avukatın bu konuda yeterli delil bulunmaksızın terör suçlamalarıyla karşı karşıya olmasının altı çizildi. Terörle mücadele yasasının da eleştirildiği raporda ayrıca, "Avukatların meşru profesyonel faaliyetlerini suç haline getirmek için terörle mücadele mevzuatının kullanılması hukukun üstünlüğünü baltalamak anlamına geliyor” ifadesi yer aldı.

“AİHM kararları uygulanmıyor”

Raporda “Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Türkiye aleyhinde karar alsa bile bu kararlar Türkiye tarafından uygulanmıyor” ifadesine de yer verildi.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU