Suriye Müzakere Yüksek Komitesi Başkanı Dr. Hariri: Rus ve Esad’ın vahşi saldırıları sürüyor

Müzakere Yüksek Komitesi (MYK) Başkanı Dr. Nasır Hariri, Rusya ve Esad’ın önceki gün İdlib’in Eriha bölgesine yapılan saldırıyı “soykırım politikasının bir eseri” olarak niteledi

İdlib'in Eriha bölgesine yapılan saldırı / Fotoğraf: AA

Suriye’nin İdlib kentindeki Gerginliği Azaltma Bölgesi’ne önceki gün Esad güçleri ve Rusya’ya ait savaş uçakları tarafından gerçekleştirilen hava saldırısında 17 sivil hayatını kaybetmişti.

İdlib’in Eriha bölgesindeki bombardımanın ardından yıkılan bir evde baba ve üç çocuğunun hayatta kalma mücadelesi kameralara yansımış, sivil savunma ekipleri ve bölge halkı saldırı sonrası enkaz altında kalan ve yaralananları kurtarmak için çalışma başlatmıştı.

Suriyeli muhaliflerin oluşturduğu Müzakere Yüksek Komitesi Başkanı Dr. Nasır Hariri, İdlib’te yaşanan saldırıları Independent Türkçe’ye değerlendirdi.

 

nasır el hariri fotoğraf: Independent Türkçe
Müzakere Yüksek Komitesi Başkanı Dr. Nasır Hariri / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

“Rus ve Esad güçlerine karşı mücadelemizi sürdürüyoruz ”

Gayri ciddi davranışları ve devam eden askeri operasyonları nedeniyle Rusya ile olan tüm iletişim yollarını durdurduklarını ifade eden Dr. Hariri, Astana’ya katılacak heyetlere “Bir kez daha düşünün” çağrısı yaptı.

Dr. Hariri, Rusya’nın 2254 ve 2218 sayılı Cenevre ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararlarını es geçerek geçici siyasi çözüme yönelik müzakereleri sabote ettiğini söyledi.

Suriye’nin kuzeyinde tırmanan tehlikeye dikkat çeken Dr. Hariri, “Suriye muhalefeti siyasi ve askeri olarak azmini ve sebatını sürdürmek zorunda. Bu sebatı devrim gruplarıyla Rus güçlerine karşı mücadeleyle sürdürüyoruz. Muhalifler, Suriye’deki mücadelesini Rusya ve Esad güçlerine neredeyse her yerde sürdürüyor. Biz Birleşmiş Milletler Güvenlik Kurulu ve Cenevre sözleşmesine uymaya devam etsek de rejimin ve Rusların vahşi saldırıları durmuyor” diye konuştu.

Rusya’yı gerçekleri saklamakla itham eden Dr. Hariri, her ne kadar siyasi çözüme güvendiklerini söyleseler de “terörü” bahane ederek hastane ve okulları hedef aldıklarını ve Esad rejiminin yaptığı katliamları desteklediklerini iddia etti. 

 

İdlib hava saldırı
İdlib hava saldırı / Fotoğraf: AA

 

“Katliamlardan sonra Esad’ın iktidar olması kabul edilemez”

Rusya ve Esad’ın siyasi hedeflerine ulaşmaması için her cephede mücadelelerini sürdürdüklerini aktaran Hariri, “Bunca yıldır devam eden katliamlar, insanlık suçlarının ardından Esad’ın tekrar iktidar olması Suriye halkı için kabul edilemez bir şeydir. Suriye’nin kuzeyinde her gün yüzlerce insanın öldüğü insanlık felaketinin durdurulması için Türkiye-Rusya ilişkileri üzerinden taleplerimizi de iletiyoruz” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin yanında, Birleşmiş Milletler (BM) ve Güvenlik Kurulu ile siyasi ve diplomatik çabalarını sürdürdüklerini kaydeden Dr. Hariri, Türkiye’ye Ankara-Moskova arasındaki anlaşmada belirlenen sınırlarda ateşkesin sağlanması için taleplerini ilettiklerini sözlerine ekledi. 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU