Cumhurbaşkanı Erdoğan: Faizler düştü, battık mı?

Cumhurbaşkanı Erdoğan Merkez Bankası’nın faiz indirimi için ‘Piyasalar bunu gayet normal karşıladı. Olması gereken zaten buydu’ dedi. Erdoğan yeni parti girişimleri için ise ‘Bedelini ağır öderler’ diye konuştu

Fotoğraf: AA

AK Parti Genel Merkezi'nde düzenlenen Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı'nda konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ekonomik gelişmeleri değerlendirdi. Merkez Bankası’nın (MB) faiz indirimi kousunda konuşan Erdoğan “Dün 425 baz puan düşüşe gidildi. Battık mı, bittik mi? Piyasalar bunu gayet normal karşıladı. Olması gereken zaten buydu” dedi.

Ekonominin de güvenlik kadar önemli olduğunu vurgulayan Erdoğan şunları söyledi:

1 yıl önce tarihimizin en büyük finansal saldırısına uğradık. Benzer bir saldırıya maruz kalan Rusya, rezervlerinin erimesine, faizlerinin iki kat artmasına rağmen durumu 4 yılda kontrol altına alabilmişti. Biz de bir yılda bu saldırıların etkilerini önemli ölçüde giderdik. 31 Mart seçimlerine birkaç gün kala gerçekleştirilen ikinci saldırıyı da süratle etkisiz hale getirdik. Kredi derecelendirme kuruluşlarının nasıl tavır aldıklarını hatırlayın. Bunlar kendilerine göre bu kararları alıyor. Bu kararlar siyasi, samimi değil. Aldılar da ne oldu? Biz yolumuza kararlı bir şekilde devam ediyoruz. Saldırı kanallarını kapattık. Swap piyasasına ilişkin düzenlemeler yaptık. Banklardaki döviz likitidesinin yurtiçinde kalması sağlandı. Bu konudaki kararlılığımız sürüyor. Başaracağız. Varlığa dayalı menkul kıymet ihracı ile sermaye piyasalarına olmayan bir ürün kazandırıldı. Böylece ülkemize 4 milyar liranın üzerinde finansman sağlandı. Kuru 9-10 liraya çıkarmaya çalışanların heveslerini kursaklarında bıraktık.

Yüksek faiz ekonominin önündeki en büyük engel

Merkez Bankası’nın faiz indirimini de değerlendiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, yüksek faizin ekonominin önündeki en büyük engel olduğunu söyledi:

Ne dediysek oyalama taktikleriyle gittiler. Faiz oranlarındaki dramatik düşüşlerin ekonomiyi tepetaklak edeceklerini söylüyordu. Dün 425 baz puan düşüşe gidildi. Battık mı, bittik mi? Piyasalar bunu gayet normal karşıladı. Olması gereken zaten buydu. Bu bile yeterli değil. Yılsonuna kadar bunun devamı gelir. Biz buralarda nerelere bakacağız? Biz burada dünyaya bakacağız. Bugün ABD'de, Japonya'da, AB'de faiz oranları nedir, bir bakalım. Faiz düştükçe enflasyon düşer. Diğerleri yan unsurlar. Üretimin ve yatırımın önünü kesen, yüksek faiz oranları ekonominin önündeki en büyük engeldir.

‘Enflasyon süratle düşecek’

Büyüme her zamankinden daha kıymetli hale gelmiştir. Faizlerin düşmesi ekonomimizin büyümesini sağlayacaktır. Dün alınan kararı hayati bir dönüm olarak görüyorum. Enflasyonun da süratle düşmeye başladığını göreceğiz. Yüzde 63 faizle hükümeti devralan biziz. Onu yüzde 4'e düşüren biziz. Enflasyon yüzde 30'du onu, yüzde 20'ye düşüren yine biziz. Gezi olaylarıyla bir anda faiz ve enflasyonun tırmanmaya başladığını gördük. Faizin de enflasyonun da nasıl düştüğünü izlemeye devam edeceğiz. Yatırımların arttığını, istihdamın arttığını göreceksiniz. Faiz oranlarındaki düşüş üretim maliyetini aşağı çekecek. Birilerinin yüzde 40'ı bulacak dediği enflasyonda şu anda yüzde 15,7'yi yakaladık. Daha da gerileyeceğini işaret ediyor.

Cari açık geriledi

Ekonomideki olumlu gidişin süreceğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan  şunları söyledi:

Ekonomide yürüttüğümüz etkin mücadelenin sonuçlarını cari açık verilerinde de alıyoruz. Bu olumlu gelişmeler sayesinde geçtiğimiz yıl mayıs ayında zirve yapan cari açığımız 2,4 milyar dolara kadar geriledi. Haziran ayında ilk defa yıllık cari fazla vermeye başlayacağız. Şimdi önümüzde 4 yıllık icraat dönemi var. Bundan sonrası çok daha kolay olacaktır. Sonuçlarını her alanda göreceğiz.

Fındık fiyatları belli oldu

Cumhurbaşkanı Erdoğan, fındık alım fiyatlarını da açıkladı:

Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan olarak fındıkta işbirliği çalışmalarını başlattık. Önemli bir adım atmış olduk. Biz fındık üreticilerini hep destekledik. Bu işin soygununu yapanlar var. TMO'yu devreye soktuk. Fındık üreticimize 8,5 milyar lira destekleme ödemesi yaptık. Fındık hasat döneminde üreticiler aleyhine gelişmelerde TMO'yu görevlendirerek taban fiyat oluşmasını sağladık. TMO'nun taban fiyatlarını açıklayarak fındık üreticilerine müjde vermek istiyorum. Giresun kaliteli kabuklu fındık için taban fiyat 17 lira, Levant kaliteli kabuklu fındık için taban fiyat 16,5 liradır. Mazot, gübre destekli ve alan bazlı destekle kilogram fiyatları 19 lira ile 18,5 lira arasına gelmiş oluyor. Kurban Bayramı akabinde alıma geçiliyor.

Bedelini ağır öderler

Sonbaharda AK Parti’nin 7. Olağan Büyük Kongresi’nin yapılacağını belirten Erdoğan’ın gündeminde yeni parti çalışmaları da vardı. Erdoğan, yeni parti kurma girişimleri için sert konuştu:

Sağda solda pek çok dedikodu var. AK Parti'nin mensupları dedikodularla amel eden insanlar değildir. Birileri parti kuruyormuş, hiç bunları kafanıza takmayın. İçimizden ayrılıp da parti kuranları gördük. Şu anda sorsam adını sanını bilmezsiniz. Bu tür ihanetlerin içinde olanlar bu işin bedelini de ağır öderler. Biz yolumuza devam edeceğiz.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU