Suriye'den 'güvenli bölge' açıklaması: Terör yuvalarını biz ortadan kaldırırız

Suriye Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada "Suriye’nin egemenliğine ve birliğine yönelik hiçbir hamle kabul edilemez" denildi

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar (solda), ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey (sağda) ile 22 Temmuz Pazartesi görüşmüştü / Fotoğraf: AA
 

Suriye Dışişleri Bakanlığı’nın açıklaması, ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey’in Türkiye’ye gerçekleştirdiği ziyaret kapsamında Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’la yaptığı görüşmeden bir gün sonra geldi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Suriye resmi haber ajansı SANA’da yer alan habere göre, Suriye Dışişleri, ABD ile Türkiye arasındaki olası ‘güvenli bölge’ anlaşmasını uluslararası hukuk ve Birleşmiş Milletler kurallarının ihlali olarak nitelendirdi.

“Terör yuvalarını biz yok ederiz”

“ABD ile Türkiye’nin müdahalesinin Suriye’deki krizi ve karmaşıklığı daha da körükleyeceği” ifadelerinin yer aldığı açıklamada, iki ülke arasındaki her türlü anlaşmanın “Suriye’nin birliğini ve bütünlüğünü hedef aldığı” gerekçesiyle geçersiz olacağı belirtildi.

Şam’ın 8 yıldır terörle mücadele ettiğini söyleyen Suriye Dışişlerinden bir yetkili, ülkesinin “Suriye'nin egemenliğini tehdit eden terör yuvalarını ve tüm ayrılıkçı görüşe sahip grupları” ortadan kaldırmak için çabaladığını vurguladı.

“Krizi dış müdahale olmadan kendi içimizde çözeceğiz”

Suriye Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Türk rejimi, ulusal güvenliğini koruma bahanesiyle Suriye’ye yönelik saldırganlığını sürdürüyor. Suriye krizinin çözümü için gerekli çalışmaları istikrarlı bir şekilde devam ettiriyoruz. Bu krizin çözümünü Suriyeliler dış müdahale olmadan, kendi içinde yapacaktır.

Güvenli bölge diplomasisi

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, güvenli bölge ile ilgili “ABD’nin getirdiği öneriler tatmin edici değil” demişti. 

Jeffrey ile Akar görüşmesine de değinen Çavuşoğlu, “Görüşme günü CENTCOM komutanının YPG/PKK ile görüşmesi samimi olmadığının göstergesi oldu. Bir an önce (ABD ile) güvenli bölgeyle ilgili mutabakata varmamız lazım. Bizim artık sabrımız kalmadı” diye konuşmuştu.

Savunma Bakanı Hulusi Akar, dün yaptığı açıklamada, ABD ile güvenli bölge konusunda anlaşma olmaması halinde Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyine “askeri harekat” yapılacağını söylemişti.

Jeffrey’in Türkiye ziyaretinden iki gün önce 22 Temmuz’da ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, “Büyükelçi Jeffrey ve Türk yetkililer, Türkiye'nin meşru güvenlik kaygılarını, Suriye ihtilafının çözülmesine yönelik Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararının uygulanması ve IŞİD’in yenilgisinin kalıcı hale getirilmesi gibi devam eden çabalarımızı ele alacak” ifadeleri yer almıştı.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU