Çin devlet medyası: Hong Kong’daki şiddet olaylarının arkasında CIA var

Hong Kong’da demokrasi yanlılarıyla Pekin destekçisi gruplar arasında tırmanan gerginlik azalma belirtisi göstermezken Çin medyası şiddet olaylarının sorumlusu olarak Amerikan Merkezi Haberalma Teşkilatı'nı işaret etti

Göstericiler Hong Kong Uluslararası Havalimanı’nda “Hong Kong’a Özgürlük” yazılı pankartlar taşıdı (AFP)

Çin’de yayın yapan China Daily gazetesi, Hong Kong’da “aşırıya kaçan eylemlerin” arkasında Amerikan Merkezi Haberalma Teşkilatı’nın (CIA) olduğunu iddia ederken, Pekin yönetiminin bir süredir protestolara sahne olan Hong Kong’da durumu yeniden kontrol altına alabileceğini savundu.

Çin’in propaganda yayını olarak bilinen gazetede editöryal uyarı niteliğinde yer alan yazıda, geçen hafta pazar günü göstericilerin göz yaşartıcı gaz ve plastik mermiyle dağıtıldığı sırada Hong Kong’daki Pekin ofisinde Çin ulusal ambleminin bozulmasının ardından eylemcilere karşı söylemin daha da sertleştiği görüldü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Olayların arka planında ABD'nin bulunduğunu ileri süren gazetenin bugün yer verdiği yazıda “(Protestocuların) aşırı eylemlerinin arkasında CIA’nın olduğu sonucuna varmak için Sherlock Holmes olmaya gerek yok” ifadesi kullanıldı.

Yazıda ayrıca ana karanın (Çin) “tüm provokasyonlara rağmen şimdiye dek soğukkanlılığını koruduğu ancak bu durumun Çin’in Hong Kong’daki durumu kontrol altına alma gücünün olmadığı anlamına gelmediği” sözleri yer aldı.

 

Twitter.PNG
Queensland Üniversitesi’ndeki öğrenci protestolarında olaylar çıktı (Twitter)

 

Global Times gazetesi de Çin Brisbane Konsolosluğu’nun Queensland Üniversitesi’nde “Çin karşıtı ve bölünme yanlısı” protestolara karşı çıkan öğrencilerden övgüyle bahsettiğini aktardı.

Konsolosluğun açıklamasında, “Çinli öğrencilerin doğal olarak gösterdikleri yurtsever davranışı destekledikleri” ve “Çin’i bölmeye yönelik her söz ve eylemin kesinlikle karşısında oldukları” ifade edildi.

Bu arada Global Times birinci sayfasından Yuen Long’daki eylemlerle ilgili tahminini “büyük çapta şiddet” başlığıyla verirken, polis birimleri kentte planlanan gösterilerin yapılmasına izin vermedi.

Gazete ayrıca “Merkezi hükümetin kaosa son vermek için Çin Halk Kurtuluş Ordusu’nu (PLA) mümkün olan en kısa sürede sevk edip etmemesi gerektiğine dair tartışmaların büyüdüğünü” yazdı.

 

AP.jpg
Maskeli erkekler Yuen Long metro istasyonunda yolculara saldırdı (AP)

 

Ancak Çin medyasında yer alan ve PLA’nın konuşlandırılabileceğine dair örtülü tehditler, Hong Kong hükümetinin PLA’nın Yasama Meclisi’ni korumak için kullanılabileceği yönündeki söylentileri “tamamen asılsız” sözleriyle bertaraf etmesiyle çelişiyor.

Pazar gecesi yaşanan olaylar, Hong Kong yönetiminin 1997'de İngiltere’den Çin’e devredilmesinden bu yana Hong Kong'un yaşadığı en kötü siyasi krizinin son parçası olmuş, beyaz tişörtlü erkeklerin şiddetli saldırısında 40 kişi yaralanmıştı.

Zanlıların iadesine yönelik yeni yasa tasarısına karşı çıkan protestocular, Pekin'e ve Hong Kong'un yönetildiği “tek devlet ikili idare” sistemine karşı aylardır kitlesel gösteriler düzenliyor.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU