Reuters: Erdoğan-Biden görüşmesiyle ilgili Türkiye ile ABD iletişim halinde

Reuters'a konuşan üst düzey bir Türk yetkili, iki liderin görüşmede Ukrayna savaşını, Türkiye-Rusya ilişkilerini ve Ukrayna tahıl anlaşmasını ele alacağını bildirdi

Fotoğraf: AA

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Joe Biden'ın bu ay içinde bir görüşme gerçekleştirebileceği belirtildi.

Reuters'a konuşan üst düzey bir Türk yetkili, ABD silahları, Ukrayna savaşı ve Suriye konusunun değerlendirileceği bir görüşme için iki ülkenin iletişim halinde olduğunu söyledi.

Erdoğan'ın eylül ayında Washington'a seyahat etmesinin beklendiğini kaydeden yetkili, iki liderin görüşmede Ukrayna savaşını, Türkiye-Rusya ilişkilerini ve Ukrayna tahıl anlaşmasını ele alacağını bildirdi.

"Biden'la son görüşmeden sonra ABD hükümeti, F-16 uçakları gibi bazı konularda taleplerimize yönelik adım attı. Benzer gelişmeler gerçekleşeceğini tahmin ediyorum" diyen yetkili, "Suriye'de artık yeni bir sayfa açılabilir ve ABD'nin bu bağlamda adım atması gerekiyor. Aynı şekilde YPG tehdidinin de değerlendirilmesi gerekiyor. Bazı ABD yetkilileri bunun farkında" ifadelerini kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yetkili Türkiye-Yunanistan ilişkilerinin de görüşmede ele alınmasının olası olduğunu belirtti. İki ülkenin ilişkileri, Doğu Akdeniz'de kronik gerilime sebep olan konulardan biri.

Biden ile Erdoğan en son Haziran ayında Madrid'deki NATO zirvesinde görüşmüşlerdi. Görüşmenin akabinde Türkiye, İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğine karşı kullandığı veto oyunu geri çekmişti.

NATO zirvesinin sonunda Biden da, Washington'ın F-16 savaş uçaklarını Türkiye'ye satması gerektiğini ve bunun için şart olan ABD Kongresi'nden çıkacak onayın elde edilebileceğine güvendiğini söylemişti. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan bugün, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'na gidildiğinde ABD Başkanı ile orada bir görüşme fırsatı bulunursa Amerika'nın (Yunanistan konusunda) attığı adımların da dile geleceğini belirtmişti.

 

Independent Türkçe, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU