Türkiye’den STK’lar Suriyeliler için eylem yapacak

Suriyeliler, ciddi bir uygulama sıkıntısının olduğunu belirtiyor

Fotoğraf: AFP

İstanbul Valiliği'nin şehirde kayıt dışı Suriyelilere şehri terk etmeleri için 20 Ağustos’a kadar süre tanımasının ardından sığınmacılarıa destek veren sivil toplum kuruluşlarının (STK) valilik kararını protesto edeceği öğrenildi.

Mazlumder, Özgür-Der, Hukukçular Derneği ile Mülteci Hakları Derneği 27 Temmuz Cumartesi günü 17.00’de İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin karşısındaki Saraçhane Parkı’nda toplanılması yönünde çağrı yaparak, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun izin verilmeyeceğini söylediği eyleme yönelik çalışmalara başladı.

İstanbul Valiliği, 22 Temmuz günü düzensiz göçle mücadele için eylem planı açıklarken şu ifadeler yer vermişti:

Düzensiz göçle mücadele çalışmaları kapsamında ülkemize yasa dışı yollardan giren düzensiz göçmenlerin yakalanarak sınır dışı edilmelerine devam edilmektedir. Geçici koruma kapsamında olmayan (kayıtsız ve/veya kimliği bulunmayan) Suriye uyruklu yabancılar, İçişleri Bakanlığımızın talimatı ile belirlenen illere sevk edilmektedir. İstanbul, geçici koruma kaydına kapalıdır. Geçici koruma kapsamında olmakla birlikte, İstanbul’da kaydı olmayan (diğer illere kayıtlı) Suriye uyruklu yabancıların, kayıtlı bulundukları illere geri dönmeleri için 20 Ağustos 2019 tarihine kadar süre verilmiştir. Belirtilen süre sonunda geri dönmediği tespit edilenler, İçişleri Bakanlığımızın talimatı doğrultusunda kayıtlı oldukları illere sevk edileceklerdir.

Valiliğin açıklaması üzerine görüş belirten Suriye Dernekler Platformu Başkanı Mehdi Davut söz konusu süresinin az olduğunu söylemişti:

Suriyeliler uzun zamandır Türkiye’de yaşıyor. 2016’da İstanbul’da kayıt durduruldu. Bazı istisnalar hariç. İstanbul’un ve devletin güvenliği hepimiz için önemli. Ama 1 ay içinde bir insan nasıl düzenini bırakıp başka bir ile gidebilir. Bu vatandaş başka ile gitmeli mi? Tabiki gitmeli. Süreç 6 ay veya daha fazla olsaydı daha rahat olurdu. Şu an ciddi mağduriyetler yaşanıyor. Şuan insanlar gönderiliyor. Dün 30 kişi deport edildi. Suriye meselesi politik bir mesele. Polis veya memur AK Parti’ye karşıysa elinden geleni yapıyor. İnsanların yerine bile imza atılıyor ve Suriye’ye gönderiliyor. Kimliksiz olanlara ulaşamıyoruz. Ciddi bir uygulama sıkıntısı var. Aile dağılımına sebep olunuyor. Eminim ki kimse böyle bir mağduriyeti kabul etmez.

Dün NTV'ye konuşan İçişleri Bakanı Soylu, olası eyleme ilişkin olarak "Kimseye bir şey yaptırmayız" demişti.

 

Independent Türkçe

 

 

DAHA FAZLA HABER OKU