SpaceX’in uzay aracı test uçuşunda alev aldı

Havaya doğru sıçraması gereken araç, yerden kalkmadı ve alevler içinde kaldı

SpaceX’in bir gün Güneş Sistemi etrafında uçmasını umduğu roketin prototipi olan Starhopper adlı uzay aracı, alevler içinde kalmasıyla sonuçlanan başarısız bir kalkış testi yaptı.

Şirket, roketin ilk “zincirsiz” testini önceki denemelerde yer alan kısıtlayıcı bağlar olmadan yapmayı hedefliyordu. Böylece araç havaya doğru fırlayacak ve ardından tekrar aşağı inecekti.

Ancak test başladığında roket kalkmakta başarısız oldu ve içinden alevler taşarken yerde kaldı. Ayrıca videoda da görüldüğü gibi, aracın tepesinden de başka bir alev topu yükseldi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Roketin kendisi büyük bir hasar almamış gibi görünüyor. Ancak bu, sorunların sadece bir kısmı. Söz konusu olay, Starhopper’ın alt kısmından ateş çıktığı bir diğer testten bir hafta sonra yaşandı.

Bu test aynı zamanda, SpaceX’in internet üzerinden canlı yayınlanmasına izin verdiği ilk denemeydi. Daha önceki girişimler gizli olarak gerçekleşmiş ve kalkışın muhteşem tasvirleri testten sonra paylaşılmıştı.

Şirketin sağladığı canlı yayında konuşan SpaceX mühendisi Kate Tice, “Bugünkü testte bir başarısızlık var gibi duruyor. Görebileceğiniz gibi araç bugün kalkmadı (...) Daha önce de belirttiğim gibi bu bir geliştirme programı; bugünkü de aracın sınırlarını test etmek için tasarlanmış bir deneme uçuşuydu” dedi.

Starhopper yalnızca bir test aracı olsa da SpaceX, aracın bir gün Starship olarak bilinen bir rokete dönüşmesini umuyor. Şirket bu roketi, çok sayıda roket motorunun yardımıyla insanları Mars’a taşımak için kullanmayı amaçlıyor.



 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Çağla Üren 

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU