Avrupa ülkeleri tarihlerinin en sıcak havasını gördü

Sıcak hava dalgaları Avrupa’yı yeniden etkisi altına aldı

Avrupa’yı etkisi altına alan rekor sıcaklıklarla birlikte Almanya ve Fransa tarihlerinin en yüksek sıcaklıklarını gördü.

Hava sıcaklıkları 40,5 dereceye ulaşan Almanya’da sıcak hava rekoru kırıldı. Çarşamba günü Almanya’nın Kuzey Ren-Vestfalya eyaletinde bulunan Geilenkirchen’de ölçülen sıcaklığı ülkenin meteoroloji kurumu Deutscher Wetterdienst (DWD) duyurdu. Almanya’da daha önceki rekor 40,3 dereceyle güneydeki Bavyera eyaleti’nde 2015‘te kırılmıştı.

DWD ülkede perşembe günü yeni rekorların kırılabileceğini de duyurdu.

Almanya hükümeti, Weser nehrindeki kavurucu sıcaklıklardan ötürü ülkedeki nükleer reaktörlerden birini kapatmak zorunda kaldı.

Nükleer enerji şirketi E.ON’nin nükleer birimi PreussenElektra yaptığı açıklamada 1,430 megawatt’lık Grohnde nükleer santralini 26 Temmuz Cuma günü öğle saatinden 28 Temmuz Pazar gününe kadar kapatmayı planladıklarını ancak hava şartlarının değişmesi durumunda bu planları yeniden gözden geçirebileceklerini söyledi.

 

sıcak2.png
Almanya'da sıcaktan bunalan bir inşaat işçisi (Reuters) 

 

Paris’te de rekor sıcaklık yaşandı

Diğer yandan Fransa’nın başkenti Paris’te de 40,6 dereceyle rekor sıcaklıklar görüldü.

Yerel saatle 13.36’da ölçülen sıcaklığı duyuran Meteo France, öğleden sonra saat 16.00 civarında görülebilecek ve 43 dereceye kadar ulaşabilecek sıcaklarla bu rekorun kırılabileceğini kaydetti. Paris’teki önceki rekor 1947’de 40,4 dereceyle kırılmıştı.

Bu sıcaklar, bir aydan daha kısa bir süre içinde Fransa’yı vuran ikinci sıcak hava dalgası. Haziran sonunda ülkenin güneyinde 46,1 derece sıcaklık ölçülmüştü. Ancak şu andaki ortalama sıcaklık haziran ayına göre daha yüksek.

Avrupa’daki aşırı sıcaklara, kıtanın büyük kısmını etkisi altına alan ve kasıp kavuran sıcak hava dalgaları yol açtı.

Meteo France’a göre Paris gelmiş geçmiş en sıcak havayı “kentsel ısı adası”ndan ötürü yaşıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“Kentsel ısı adası” yeşil alanların az bulunduğu şehirlerde, yapıların ve yolların gün içinde güneşten sıcak havayı soğurması ve gece boyunca da bunu bir radyatör gibi dışarı saçması sonucu oluşuyor. Bu da kentlerin uzun süren sıcak havalarda soğuyamamasına yol açıyor.

Diğer yandan Fransa’nın Bordeaux ve Brive gibi diğer pek çok şehrinde de salı günü 40 derecenin üzerinde sıcaklıklar ölçüldü.

Ülkedeki sıcak hava rekorlarının bir çoğu 15 bin kişinin ölümüne yol açan 2003’teki sıcak hava dalgası sırasında yaşanmıştı.

Fransa’da bu yılki sıcak havalar yüzünden şimdiye dek aralarında Lyon’da 33 yaşında evsiz bir adamın da bulunduğu 5 kişi hayatını kaybetti.

Fransız yetkililer mecbur kalmadıkça dışarıya çıkılmamasına dair uyarıda bulunurken, ülkenin bazı bölgelerindeki resmi kurumlar kapatıldı.

 

sıcak1.jpg

Parisliler serinlemek için Eyfel Kulesi önündeki Trocadero Çeşmeleri'ne akın etti (Reuters) 

 

Sıcaklıklar diğer Batılı ülkelerde de rekor kırıyor

Belçika, Hollanda, Lüksemburg ve İsviçre’de de görülen rekor sıcaklıkların 40 derecenin üzerine çıkabileceği düşünülüyor.

İngiltere’deki sıcaklıkların da 39 dereceye kadar ulaşabileceği düşünülüyor. Ülkede daha önceki rekor 38,5 dereceyle 2003’te ölçülmüştü.   

Diğer yandan Belçikalı yetkililer de 1833’ten beri kaydı tutulan sıcaklıkların ilk kez 40 derecenin üzerine çıktığını söyledi.

Belçika meteoroloji enstitüsü de ülkedeki sıcaklık rekorunun çarşamba günü ülkenin doğusundaki Liege yakınlarında bulunan Angleur’de kaydedildiğini belirtti.

Enstitü daha önce de Kleine Brogel’de ölçülen 39,9 derece sıcaklığın yeni rekor olduğunu kaydetmişti.

İklim bilimciler bu derecelerin gitgide yaygınlaşacağına ve insan kaynaklı iklim değişikliğinin bu tür olayların yaşanma ihtimalini 2 kat artırdığına dair uyarıda bulunuyor.

2003’teki sıcak hava dalgalarından önce yayımlanan önemli bir çalışmada, Avrupa’da son 500 yılda yaşanan en sıcak yaz ayından insan kaynaklı eylemler sorumlu tutulmuştu.  

The Independent'tan da yararlanılmıştır

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU