Sayı bakımından dünyanın zirvesinde bulunan Çin ordusu, "dünyanın gerisinde kaldığı" için yenileniyor

Çin ordusu ile ilgili yayınlanan raporda, hükümetin modern bir ordu kurma yolunda yeni çalışmalara başladığı belirtiliyor

Çin ordusunda yaklaşık 2 milyon aktif personel görev yapıyor / Fotoğraf: Xinhua

Sayı bakımından dünyanın en büyük ordusu kabul edilen Çin Halk Kurtuluş Ordusu, yerel ve küresel planda yüzleştiği zorlukların giderek artmasıyla birlikte dünyadaki benzerlerini yakalamak için teknolojik donanmasını güçlendirmeyi arzuluyor.

Dün yayınlanan Çin Halk Cumhuriyeti savunma raporunda, silahlı kuvvetlerin hâlihazırda "dünyadaki belli başlı orduların gerisinde kaldığı" sonucuna varıldı. 

Yapay zeka, istihbarat ve bulut bilişimi kullanımındaki artışa işaret ederek çekişmelerin "bir istihbarat/zeka savaşı" yönünde ilerlediğine dikkat çeken rapor, Pekin ile Washington arasındaki ilişkilerin gergin olduğu bir zamanda yayınlandı.

2018’den bu yana bir ticaret savaşı içerisinde olan bu iki ülke, Güney Çin Denizi’ne odaklanmış durumda. Çin, egemenlik konusundaki kapsamlı taleplerini, kontrolünde tuttuğu küçük adalarda silahlanarak desteklerken ABD bu faaliyetlerin bölgedeki güvenliği tehdit ettiğini düşünüyor.

ABD’deki Rand araştırma merkezinden Analist Lyle Morris’e göre ABD ile girdiği ticari savaş Pekin’i, Çin ordusuna fayda sağlayabilecek özel teknolojik yeniliklerini geliştirme çabalarını ikiye katlamaya sevk ediyor.

Morris, Fransız haber ajansına (AFP) yaptığı açıklamasında, “Çin ordusu, ABD’ye kıyasla geri kalmış durumda ancak bu gecikmeyi hızlı bir şekilde telafi ediyor” ifadelerine yer verdi.

ABD’nin askerî bütçesinden uzak olsa da dünyanın en büyük ikinci askerî bütçesine sahip olan Çin, ‘dünya barışı için istikrar sarsmayan bir güç’ olarak görülen ordusunun barışçıl bir doğaya sahip olduğunu vurguluyor.

Çarşamba günü sunulan rapor, Çin’in teknik olarak gelişmiş modern bir ordu kurma konusundaki arzularını ortaya koydu. Raporda ABD, Pekin ile Washington arasında birçok cephede yaşanan rekabetin kızıştığı bir zamanda küresel istikrarı baltalamakla suçlandı.

AFP’nin aktardığına göre rapor, ABD’nin önde gelen destekçilerinden sayıldığı Tayvan meselesinde daha fazla kararlılık gösterdi. Çin Savunma Bakanlığı, ABD’yi, küresel istikrarı baltalamakla suçlayarak Tayvan’a silah satılmasını kınadı.

Çin Halk Cumhuriyeti'nin kendi toprağı gördüğü Tayvan kendisini resmi olarak demokratik Çin devleti olarak tanımlıyor ve bağımsız bir ülke. Savunma raporu, tehdidin Tayvan vatandaşlarına değil, ‘dış güçlerin müdahalesi’ ile ayrılıkçı faaliyetlere yönelik olduğunu vurguladı. ABD bu ay Tayvan’a silah satışını onaylamış ve bu durum Pekin’i öfkelendirmişti.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat'tan Independent Türkçe için çeviren: Aybüke Gülbeyaz

DAHA FAZLA HABER OKU