Cezayir’de öğrenciler sokakta: Askeri olmayan sivil bir devlet istiyoruz

Cezayirli binlerce üniversite öğrencisi, 24 Temmuz'da “Askeri olmayan sivil bir devlet” çağrısı için sokaklara döküldü

Cezayir’in başkentinde toplanan üniversite öğrencileri / Fotoğraf: Reuters

Çoğunluğunu üniversite öğrencilerinin oluşturduğu kalabalık, Cezayir’deki mevcut iktidar tarafından önerilen diyalogu reddederek, siyasi mahkûmların serbest bırakılmasını talep etti.

Bunun yanı sıra eski Dışişleri Bakanı Ahmed Talib İbrahimi, varsayılan diyaloga önderlik için liste davetine atıfta bulunarak, insanları yatıştırmak için sakinleştirici prosedürleri şart koştu.

Güvenlik güçleri başkentte öğrencilerin katılımıyla gerçekleştirilen protestolar nedeniyle sokakları kordon altına alırken, 22 Şubat’ta başlayan ve büyük gösterilere tanıklık eden Merkez Postane ve Maurice Audin Meydanı çevresinde kuş uçurtmadı.

Göstericiler, ülkenin geçici Cumhurbaşkanı Abdulkadir bin Salih ve Başbakan Nureddin Bedevi’den istifa etmelerini talep etti.

Protestocular, “Askeri devlet değil, sivil devlet” sloganları atarak, Genelkurmay Başkanı Korgeneral Ahmed Kayid Salih’e yönelik eleştiride bulundu. Şarku’l Avsat’a açıklama yapan yetkililer ise Salih’in bu sloganların gazete sayfalarında yayınlanmaması uyarısında bulunduğunu ifade ettiler.

Geçtiğimiz salı günü düzenlenen protestoların aksine güvenlik güçleri, göstericilere sert bir şekilde müdahale etmezken, eylemlerde ordu aleyhinde sloganlar atıldı.

Öte yandan Bin Salih, 3 Temmuz’da ülke genelinde tüm taraflara yönelik diyalog çağrısında bulundu. Geçici Cumhurbaşkanı, yeni başlatılacak olan diyaloğun bağımsız ve güvenilir şahsiyetlerle şeffaf olarak yürütüleceğini belirterek, askeri kurumlar da dâhil tüm bileşenlerin bu diyalog da taraf olmayacağını söyledi.

17 Temmuz’da ‘Değişim İçin Sivil Forum’ girişimi diyaloğa önderlik etmek için 13 kişiden oluşan bir liste önerisinde bulundu. Listenin önerilmesinden iki gün sonra Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan açıklamada, bunun devlet tarafından önerilen çabayı somutlaştırma yolunda olumlu bir adım olduğu belirtilerek söz konusu teklifin ‘diyalog sürecinin kolay bir şekilde seyretmesi için öncülük edecek olan ulusal şahıslardan bir ekip oluşmasının temeli’ olacağı kaydedildi.

Konuya ilişkin Şarku’l Avsat’a açıklama yapan tanınmış aktivistlerden Mukrin Ait Larbi, bu açıklamalarda hükümet kurumlarının amaçlarının diyalog olmadığına dikkati çekerek, bunun açık bir oyun olduğunun zamanla daha da netleşeceğini ifade etti. Larbi açıklamasında, bağımsızlık arayışında olan kişileri tebrik ettiğini söyleyerek barışçıl devrimin sürdüğüne vurgu yaptı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat'tan Independent Türkçe için çeviren: Tuğba Alnıaçık

DAHA FAZLA HABER OKU