Tunus Cumhurbaşkanı Sibsi hayatını kaybetti

Tunus Cumhurbaşkanı Baci Kaid es-Sibsi, başkent Tunus'ta kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti

Tunus Cumhurbaşkanı Baci Kaid es-Sibsi  93 yaşında öldü. Sibsi’nin durumunun ağırlaşması üzerine kaldırıldığı hastanede hayatını kaybettiği duyuruldu.

Sibsi, son bir ay içinde kötü giden sağlığı nedeniyle üç kez hastaneye kaldırılmıştı.

Sibsi'nin hayatını kaybetmesinin ardından Tunus Parlamentosu Başkanı Muhammed El Nasır geçici cumhurbaşkanı oldu. El Nasır'ın seçimlere kadar görevde kalacağı kaydedildi. 

Tüm dönemlerin siyasetçisi

Tunus’un varlıklı ailelerinden birisinin çocuğu olarak 1926 yılında dünyaya gelen Sibsi, hukuk eğitimi alarak avukatlık yaptı.

Tunus’un Fransız sömürgesi olduğu dönemde aktif siyasete katılan genç Sibsi, Tunus'taki bağımsızlık hareketi içerisinde yer aldı.

Ülkesinin bağımsızlığını kazanmasının ardından, bağımsızlık lideri Habib Burgiba'nın danışmanlığını yaptı, İçişleri, Savunma ve Dışişleri bakanlıkları, meclis başkanlığı ve Almanya ve Fransa Büyükelçiliği gibi birçok üst düzey görevde bulundu.

Arap Baharı’ndan sonra geçici başbakanlık görevini yürüterek, görevi ülkenin devrimden sonra seçimlerle iş başına gelen aktörlerine devretti.

‘Nida Tunus Partisi'ni kurarak 2014 yılındaki cumhurbaşkanlığı seçimleri için adaylığını koydu.

Parlamento seçimlerini ilk sırada tamamlayan partisi 217 sandalyeli mecliste 86 milletvekili kazandı.

Sibsi de ikinci turda seçimi kazanarak, Tunus'un devrim sonrasındaki halkoyuyla seçilen ilk cumhurbaşkanı oldu.

Tunus'un bağımsızlık, Burgiba ve Bin Ali dönemlerinde görev alan Sibsi, devrim sonrasında da cumhurbaşkanlığı görevini üstlenerek, Tunus'un tüm dönemlerinde görev alan siyasetçi unvanına sahip oldu.  

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU