İşkence ile öldürüldüğü iddia edilen Uygur halk ozanı Heyit: Hayattayım, işkence görmedim, Çin'de herkes eşit

Şubat ayında Türkiye medyasında işkence ile öldürüldüğü yönünde haberler yapılan Uygur halk ozanı Abdurehim Heyit, işkence iddialarını yalanladı

Fotoğraf: Twitter

Orta Asya etnik müziğinin önemli temsilcisi Uygur halk ozanı Abdurehim Heyit’in, Sincan Uygun Özerk Bölgesi’nde tutuklu olduğu hapishanede işkence ile öldürüldüğü iddia edilmişti.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Hami Aksoy, Çin makamlarına ve BM Genel Sekreterliğine çağrıda bulunmuştu. 

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener de sosyal medyadan Çin Halk Cumhuriyeti’ne tepki göstermiş, baş sağlığı dileğinde bulunmuştu.

Ancak Çin Halk Cumhuriyet’i Türkiye medyasında çıkan haberleri reddetmiş ve Abdurehim Heyit’in yaşadığını gösteren video görüntüleri paylaşmıştı.

Bu yıl şubat ayında işkence ile öldürüldüğüne dair haberler yapılan Uygur halk ozanı Abdureim Heyit, Milliyet gazetesinden Gökhan Karakaş'a konuştu.

Heyit, iddia edildiği gibi 8 yıllık bir hapis cezası almadığını ve işkence görmediğini söyledi.

Heyit, kendisinin Çin Halk Cumhuriyeti’nde yaşayan bir devlet sanatçısı olduğunu belirterek şunları söyledi:

1981’den beri Çin Merkezi Etnik Müzik ve Dans Topluluğu’nda çalıyorum, devletten ayda 10 bin yuan maaş alıyorum. Bestekâr ve müzisyen olarak Uygur ezgilerini yorumluyorum. Ulusal düzeyde sanatçı olmaktan gurur duyuyorum. Çin’de yaşayan Uygur halkı için bir sorun yok. 1999’a kadar Pekin’de çalıştığım dönemde sorun yaşanmıyordu ve şimdi de bir sorun yok. Çinli bir sanatçı olarak milli dayanışmaya çok inanıyorum. 56 etnik grubun yaşadığı Çin’de herkesin eşit olduğunu söylemek istiyorum.

Çin’in geleneksel 12 makamının hepsini yorumlayabilen Uygurlu ozanın 8 yıl hapis cezasına çarptırıldığına dair haberler medyada yer almıştı.

“8 yıl ceza alıp hapishanede yattınız mı?” şeklindeki soruya Abdurehim Heyit: “Bazı sorunlar nedeniyle cezai soruşturmayı kabul ettim. Ancak soruşturma bitti ve suçsuz olduğum anlaşıldı. Sadece şüpheli olarak 2 hafta polis kontrolünde kaldım” dedi.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU