HDP’li Paylan: Ali Kemal muhalif gazeteci ve siyasetçiydi

HDP milletvekili Garo Paylan, İngiltere’nin yeni başbakanı Boris Johnson’ın büyük dedesi Ali Kemal’in hain olmadığını, muhalif gazeteci ve siyasetçi olduğunu iddia etti

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Downing Street'teki başbakanlık resmi konutu ve çalışma ofisinde  / Fotoğraf: AA

İngiltere’de istifa eden Başbakan Theresa May’in yerine Muahafazakar Parti liderliğine ve başbakanlığa Boris Johnson'un gelmesi, Türkiye’de Ali Kemal tartışmalarının yeniden başlamasına neden oldu. 

 HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, Twitter’da  Ali Kemal’i muhalif  gazeteci ve siyasetçi olarak tanımladı.

Paylan Ali Kemal’in, İttihatçıların ülkeyi felakete sürüklediğini söylediğini ve haklı çıktığını da savundu.

Paylan paylaşımlarında şu ifadeleri kullandı:

İngiltere’nin yeni Başbakanı Boris Johnson, Ali Kemal Bey’in torunu imiş. Ali Kemal, önce Abdulhamit istibdatına, sonra İttihatçıların milliyetçi politikalarına muhalif bir gazeteci- siyasetçiydi. İttihatçıların ülkeyi felakete sürüklediğini söyledi. Haklı çıktı.

Ali Kemal Ermeni tehcirine karşı çıktı. İçişleri Bakanı olduğunda, Ermeni Soykırımının faillerini yargı önüne çıkarmak için mücadele etti. İstanbul’daki yargılamalar sonucunda, soykırımın bazı failleri mahkum oldu.

Ankara hükümeti ile İngilizlerin yaptığı gizli anlaşma ile, Malta’da bulunan İttihatçılar, Ermeni Soykırımındaki sorumlulukları hakkında yargılanmadan Ankara’ya geldi. Ali Kemal hain olarak yaftalandı. İzmit’te linç edilerek öldürüldü.

Ali Kemal vicdanlı bir siyasetçiydi. Ermeni soykırımı gibi büyük bir suçun hesabının sorulmasını istedi. Başarsaydı; Soykırımcı, linççi, darbeci gelenek devletten temizlenecekti. Suç cezasız kaldı. Tekrarladı. Tekrarlıyor. Ali Kemal Bey’in ruhu şad olsun.

TGB, Paylan’a yanıt verdi

HDP Milletvekili Garo Paylan’ın paylaşımlarına Türkiye Gençlik Birliği’nden (TGB) yanıt geldi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

TGB Genel Sekreteri Okan Özkan da Twitter’dan "Bizim için zafer, Garo Paylan gibilerin ise hezimet olarak tanımladıkları Lozan Antlaşması’nın 96.yıl dönümündeyiz. Türk gençliği, Milli Mücadelenin 100.yılında emperyalizm ve işbirlikçileriyle mücadelede en önde olmaya devam ediyor” şeklinde paylaşım yaptı. 

Özkan paylaşımlarında Ali Kemal’i 'hain' diye niteledi.

Osmanlı bakanı Ali Kemal

İngiliz politikacı Boris Johnson, Osmanlı'nın son döneminde Dahiliye Nazırlığı yapmış olan Ali Kemal'in torunu olan Stanley Johnson'ın oğlu.

Johnson’un büyük dedesi Ali Kemal Damat Ferit Paşa hükümetlerinde kısa bir süre Maarif (Eğitim) ve Dahiliye (içişleri) nazırlığı (bakanlığı) görevlerinde bulundu.

Millî Mücadele aleyhine sert bir tutum izledi.

Yazılarında, Milli Mücadeleyi ve Ankara hükümetini sert ifadelerle eleştirdi.

Ermeni yanlısı olarak görülen bazı yazılarından dolayı 'Artin Kemal' diye de adlandırıldı.

Kurtuluş Savaşı'nın ardından İstanbul’da tutuklandı.

Ankara’ya götürülürken, İzmit'te Nurettin Paşa'ya bağlı askerlerce linç edildi.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU