CHP'li Ağbaba: Stajyer ve çırakların ilk işe başlama tarihleri sigorta başlangıcı olarak kabul edilmelidir

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ağbaba, “Stajyer ve çırakların ilk işe başlama tarihlerinin emeklilikte sigorta başlama tarihi olarak kabul edilmemesi bu kişilerin mağduriyetine sebep olmaktadır” dedi

Fotoğraf: AA

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, stajyer ve çırakların ilk işe başlama tarihlerinin sigorta başlangıcı olarak kabul edilmesi gerektiğini bildirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ağbaba, yazılı açıklamasında, Türkiye'de aday çırak ve stajyer olarak çalışma yaşamında yer alan 1,5 milyon kişi bulunduğuna dikkati çekti.

Stajyer ve çırakların ilk işe başlama tarihinin emeklilikte başlangıç olarak kabul edilmediğinden emeklilik tarihlerinin uzadığını belirten Ağbaba, şunları kaydetti:

Stajyer ve çırakların ilk işe başlama tarihlerinin emeklilikte sigorta başlama tarihi olarak kabul edilmemesi bu kişilerin mağduriyetine sebep olmaktadır. Ayrıca geriye dönük borçlanma hakkının da tanınmaması mağduriyeti bir kat daha artırmaktadır. Bu kişiler 8 Eylül 1999 öncesi sigortalı olmaları durumunda hem EYT mağduru hem de ilk işe başlangıçları sigorta başlangıcı olarak kabul edilmediğinden emeklilikte, kademeli emeklilik sistemiyle ikinci kez mağdur olmalarını doğurmaktadır. Yapılacak bir düzenlemeyle stajyer ve çırakların ilk işe başlama tarihleri sigorta başlangıcı olarak kabul edilmelidir."

Ağbaba, Meclis açıldığında bu mağduriyetin giderilmesi için gerekli çalışmaları hayata geçireceklerini belirtti.

 

AA

DAHA FAZLA HABER OKU