ABD'liler "Güvenli Bölge" toplantılarında Türkiye'ye güvenlik tehdidi olduğunu resmen kabul etti ama adım atmak istemiyorlar

Türkiye ile ABD’li heyetlerin güvenli bölge toplantılarında ABD yine Menbiç’te YPG yerine SDG’nin kalmasını teklif etti. Ankara bu durumu “oyalama” olarak görüyor

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın (sağda) bugün ABD Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey ile görüştü / Fotoğraf: AA (Arşiv)

Türkiye ile ABD arasında gerçekleşen güvenli bölge görüşmelerinin ilk turundan sonuç çıkmadı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Nikaragualı mevkidaşı Denis Moncada Colindres ile yaptığı görüşmenin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Güvenli bölge konusunda ABD’nin önerilerinin tatmin edici olmadığını belirtti ve Türkiye’nin sabrının sonuna geldiğini söyledi.

Independent Türkçe’nin diplomatik kaynaklardan edindiği bilgilere göre ABD heyeti resmi olarak Suriye kuzeyindeki durumun Türkiye sınırına güvenlik tehdidi oluşturduğunu kabul etti, ancak somut adım atma konusunda isteksiz davranıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD: SDG Polisi kentte kalsın

Türkiye, YPG’nin tamamen Menbiç’ten çıkması gerektiğini ve bunun kırmızı çizgi olduğunu toplantılarda bir kez daha gündeme getirdi.

ABD heyeti ise, YPG’nin güneye çekilmesinin ve Suriye Demokratik Güçleri ve ona bağlı sivil yönetimin polisinin kentte faaliyet göstermesinin sağlanması taahhüdü verilebileceğini kaydetti.

Türkiye: YPG başka isimlerle kamufle oluyor

Ancak Türkiye, SDG ile YPG arasında bir fark görmüyor. Menbiç’te YPG’nin SDG gibi başka isimlerle kamufle olmaya çalıştığı Türk makamları tarafından ABD’lilere iletildi.

Türkiye’nin talebi ise güvenli bölgenin, kendi sınırından 30 km’lik derinliğe sahip olması. IŞİD Karşıtı Uluslararası Askeri Koalisyon’un üyesi olan Türkiye, bu alanda TSK’nın yer almasını istiyor.
 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU