4 Avrupa ülkesinden Hürmüz Boğazı'nda Avrupa misyonuna destek

Fransa, İtalya, Hollanda ve Danimarka, Hürmüz Boğazı'nda seyrüsefer güvenliğinin sağlanması için Avrupa liderliğindeki deniz misyonunu desteklediklerini açıkladı

Günde yaklaşık 18 milyon varil petrolün taşındığı Hürmüz Boğazı, dünyanın en önemli petrol damarı olarak biliniyor / Fotoğraf: FT

Reuters’ın haberine göre diplomatlar, İngiltere'nin Brüksel'deki toplantı sırasında Avrupa Birliği’ndeki (AB) üst düzey diplomatlara bir öneri sundu.

Elçilerden biri, Ortadoğu'daki petrol koridorlarını koruma görevinin ortak bir Fransız-İngiliz komutası tarafından yönetilebileceğini söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Aynı bağlamda Fas, Hürmüz Boğazı’ndaki seyrüsefer özgürlüğüne saygı duyulması için çağrıda bulundu.

Fas Dışişleri ve Uluslararası Yardımlaşma Bakanı Nasır Burita, Gine Dışişleri Bakanı Mamadi Toure ile yaptığı basın toplası sırasında, “Fas son gelişmelere bağlı olarak, Hürmüz Boğazı’ndaki seyrüsefer özgürlüğüne destek vererek, uluslararası hukuka ve seyrüsefer kurallarına saygı duyulması için çağrıda bulunuyor. Bu durum, bölgenin baskı altında olmasıyla ilgili. Çok fazla gerilim var. Sorumluluk duygusunun baskın olacağına inanıyoruz. Seyrüsefer özgürlüğüne saygı duyulmalı” ifadelerini kullandı.

Burita, geçtiğimiz haftalarda Hürmüz Boğazı’nda artan gerilimin bütün ülkeleri olduğu kadar Fas’ı da ilgilendirdiğini ifade ederek, “Fas'ın konumu, uluslararası toplumun bir üyesi ve ayrıca Körfez bölgesine özel bağları olan bir ülke olmasından kaynaklanmaktadır. Fas, birçok kez, bu bölgenin istikrarını ve güvenliğini tehdit eden faaliyet ve eylemleri kınadı. Her zaman Körfez'deki Arap ülkeleriyle dayanışma içinde oldu” ifadelerini kullandı.

4 Temmuz'da İngiltere, Cebelitarık Boğazı'ndan geçen İran'a ait bir petrol tankerini durdurdu.

Buna karşın İran Devrim Muhafızları, geçtiğimiz hafta İngiliz bayraklı bir petrol tankerini alıkoydu.

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat'tan Independent Türkçe için çeviren: Zeynep Karataş

DAHA FAZLA HABER OKU