Reuters: Avrupa Yatırım Bankası Türkiye’de kamu projelerine kredi vermeyi durdurdu

Avrupa Birliği’nin Türkiye hakkındaki yaptırım kararını açıklamasından bir hafta sonra Avrupa Yatırım Bankası, Türkiye’nin kamu projelerine en az yıl sonuna kadar finansman sağlamayacağını duyurdu

Fotoğraf: Reuters

Avrupa Birliği’nin (AB), Kıbrıs açıklarındaki doğal gaz arama faaliyetlerinin "uluslararası hukuka aykırı olduğu" gerekçesiyle Türkiye’ye yaptırım kararı almasının ardından bir diğer hamle de Avrupa Yatırım Bankası’ndan geldi. 

Reuters’a konuşan bir banka sözcüsü Avrupa Yatırım Bankası’nın Türkiye’deki kamu projeleri için kredi vermeyi durdurduğunu söyledi. Sözcünün açıklamasına göre AB yaptırımları kapsamında alınan karar, en az yıl sonuna kadar geçerli olacak. 

Reuters’ın haberine göre banka sözcüsü, "AB bankası olarak Avrupa Yatırım Bankası, Konsey'in (Avrupa Konseyi'nin) önerilerini yerine getirecektir, yılın geri kalanında yeni kredi verme işlemlerini sınırlandırılması yaklaşımı benimsenecektir" ifadelerini kullandı. 

Banka sözcüsü, bankanın Türkiye'ye kredi vermesine yönelik stratejik değerlendirmesinin yıl sonunda yapılacağını kaydetti.

Türkiye'nin en büyük tekil kredi sağlayıcısı konumundaki Avrupa Yatırım Bankası, son üç yıllık süreçte her yıl Türkiye’ye 400 400 milyon euro ile 2,2 milyar euro arasında değişen miktarda kredi sağlamıştı. 2019'da ise henüz kredi verilmedi.

“Kredi dondurma” kararı özel sektörü kapsamıyor. Ayrıca Avrupa Birliği ülkelerinin Avrupa Yatırım Bankası’nın Yönetim Kurulu’ndaki maliye bakanlarının onaylaması durumunda, yıl sonuna kadar Türkiye’ye 350 milyon euroluk kredi verilebilecek. 

Avrupa Birliği’nin 15 Temmuz’da açıkladığı yaptırımlar kapsamında Türkiye’nin AB’den 2020’de alması öngörülen katılım öncesi mali yardımlarda kesintiye gidilmesini, ortaklık konseyi gibi ekonomi ve ticari ilişkilere ilişkin kurumsal ve yine üst düzey siyasi diyalogun askıya alınmasını öngörüyor. 

Ayrıca AB, Kapsamlı Hava Taşımacılık Anlaşması müzakerelerini askıya alacak, Türkiye'nin AB'den 2020'ye kadar alması öngörülen 145,8 milyon euroluk üyelik öncesi mali fonlarda kesintiye gidecek.

Türkiye, AB yaptırımları çerçevesinde Ankara'ya sağlanan fonlarda kesintiye gidilmesinin Doğu Akdeniz'deki doğalgaz arama çalışmalarını etkilemeyeceğini açıklamıştı.


Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU