ABD, istihbarat raporlarını açıklayarak uyardı: "Rusya, Ukrayna'nın Bağımsızlık Günü'nde sivilleri öldürebilir"

Moskova'nın istila ettiği Mariupol kentindeki Ukraynalı esirleri yarın demir kafesler içinde yargılayabileceği de konuşuluyor

Ukraynalı lider Zelenski, Ulusal Bayrak Günü'nde ülkenin en büyük bayrağı göndere çekilirken Kiev'deki törendeydi (Ukrayna Devlet Başkanlığı Basın Servisi)

Washington, ülkedeki istihbarat teşkilatlarının yaptığı uyarı üzerindeki gizlilik kararını kaldırdı. ABD Dışişleri Bakanlığı, Rusya'nın gelecek günlerde Ukrayna'nın sivil altyapısını ve hükümete ait binaları vurmaya hazırlandığı uyarısında bulundu.

Gizlilik kararının kaldırılmasının ardından Kiev'deki ABD Büyükelçiliği, hala ülkede olan Amerikan vatandaşlarının hemen ayrılması için çağrı yaptı. Sivil ölümlerinin artabileceği belirtildi: 

Eğer yüksek bir patlama sesi duyarsanız ya da sirenler çalmaya başlarsa hemen saklanın. Eğer evde ya da bir binadaysanız en alt katına geçin. Buranın binayı dışarıdan ayıran duvarlar, camlar ve açıklıklardan uzak olmasına bakın. Tüm kapıları kapatın ve binanın iç kısmındaki duvarlara yakın oturun.

Bu uyarılar, istila altındaki Ukrayna, 24 Ağustos 1991'de Sovyetler Birliği'nden ayrılarak bağımsızlığı ilan etmesinin 31. yılını kutlamaya hazırlanırken yapıldı. 

Hem Kiev hem de Washington, Rusya'nın çarşamba günü bu yıldönümüne gölge düşürmek için yeni operasyonlar başlatması ihtimalinden korkuyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ukrayna'nın, Moskova'nın 2014'te ilhak ettiği Kırım'daki Rus askeri hedeflerine yönelik saldırılarını yoğunlaştırması da verilecek yanıta dair endişeleri büyütüyor.

Kiev olası saldırılara karşı önlem olarak Bağımsızlık Günü'nde yapılması planlanan büyük kutlama etkinliklerini yasakladı. Güvenlik sıkılaştırılırken yetkililer sokaklardan çekiliyor. 

Rusya sınırında yer alan Harkiv kentindeyse bugün 19.00'dan itibaren geçerli olmak üzere, 36 saatliğine sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski cumartesi gecesi halka seslenerek bu sefer daha da temkinli olmalarını istedi. Yeni videolu mesajında Bağımsızlık Günü'ne işaret eden 44 yaşındaki lider, şu ifadeleri kullandı:

Bu hafta Rusya'nın özellikle pis ve zalimce bir şeyler yapmaya çalışabileceğinin farkında olmalıyız.

Pentagon ve CIA'de üst düzey görevler üstlenmiş olan Mick Mulroy, Rusya'nın Kiev'i hedef alacağını düşündüğünü söyledi. Mulroy, Moskova'nın bu saldırılara gerekçe olarak "Putin'in beyni" olarak da bilinen Aleksandr Dugin'in kızı Daria Dugina'nın bombalı suikast girişiminde öldürülmesini göstereceğini savundu. 


Ayrıca Rusya'nın atabileceği adımlardan biri de istila ettiği Mariupol kentinde ele geçirdiği Ukraynalı güçleri yargılamak. Kentteki bir sahneye demir kafeslerin yerleştirildiğini gösteren videolar, Ukraynalı esirlerin Bağımsızlık Günü'nde terör suçlamasıyla yargılanabileceğini düşündürdü. 

Zelenski de 22 Ağustos tarihli açıklamasında gösteri için böyle bir duruşma yapılırsa Rusya'yla müzakareleri sürdürmenin imkansız hale geleceğini vurguladı.

 

Independent Türkçe, New York Times, AP, AA

DAHA FAZLA HABER OKU