Güvenli bölge dosyasının ilk sayfasında Menbiç ve Tel Abyad var

Türkiye ve ABD heyetlerinin Suriye mesaisi sürüyor. Bugün Kalın ve Jeffrey görüşecek. Türkiye’nin öncelikli talepleri Menbiç ve Tel Abyad’la ilgili. Türkiye kuzey sınırından 30 kilometrelik bir güvenli hat istiyor

Türkiye ve ABD askeri araçları Suriye kuzeyinde ortak devriye görevi yaparken çekilen bir fotoğraf (2018) / Fotoğraf: AA

Pazartesi günü Türkiye’ye gelen ABD heyeti, Türk makamlarıyla Suriye’yi görüşüyor. Bugün Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ile ABD’nin Suriye özel Temsilcisi James Jeffrey arasında yapılacak görüşmede tarafların Suriye’de kurulması planlanan güvenli bölge konusunda mesafe kat etmesi bekleniyor.

Türkiye yaklaşık bir aydır Suriye’de PKK’nın Suriye yapılanması YPG kontrolünde bulunan bölgelerin karşısına askeri yığınak yapıyor. Güvenli bölge kuruluşunda insiyatif almak isteyen Türkiye’nin öncelikli talepleri Menbiç ve Tel Abyad.

Menbiç için öncelikli şart YPG'nin kentten çıkması

Menbiç’in ABD desteğiyle YPG tarafından ele geçirildiği 2016’dan bu yana Türkiye YPG’nin kentten çıkarılmasını istiyor. ABD ise Menbiç’i YPG’nin değil Suriye Demokratik Güçleri’nin yönettiği iddiasında. SDG’nin ise neredeyse bütün karar mekanizmaları YPG kontrolünde. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD, IŞİD Karşıtı Uluslararası Askeri Koalisyon’un önemli bir üyesi olan Türkiye’nin güvenli bölge projesinin içinde yer almasını talep etti. Türkiye ise YPG’nin güvenli bölgeden kaynaklanacak rahatlığı kullanarak güç kazanmasının önüne geçmek niyetinde. 

Bu nedenle YPG’nin Menbiç’ten tamamen çıkmasını istiyor. 

Türkiye’nin önemli taleplerinden biri de Suluk kasabasını da içine alan Tel Abyad hattı. 

Türkiye: Tel Abyad, sakinlerine bırakılmalı

Ayn İsa bölgesini kontrol altında tutmak isteyen Türkiye, Tel Abyad’ın Arap karakterli olduğu, bölgede yönetim ve asayişin Arap unsurlara bırakılması gerektiğini ABD’li muhataplarına iletti. 

Güvenli bölge müzakerelerinin diğer başlığı ise Suriye’nin Güneydoğusundaki Irak sınırındaki bölgelere ilişkin.

Güneyde de hareketlilik olacak

Özellikle İran destekli milislerin faaliyet gösterdiği bu alanlarda da uluslararası askeri koalisyonu bileşeni ülkelerin askerlerinden oluşan birleşik bir gücün konuşlanması planlanıyor.

ABD Türkiye’ye buradaki güce dahil olması teklifini de iletti. Ancak Türkiye’nin kırmızı çizgileri ülkenin kuzeyinde bulunan ve kendi güvenliğiyle ilgili önemli gördüğü alanlar.
 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU