Mona Lisa’dan Büyük Dalga’ya ölmeden önce görülmesi gereken 30 başyapıt

Charlotte Cripps dünyanın her yerinde ziyaret edebileceğiniz halka açık müzelerden 30 farklı başyapıtı derledi

Cripps'in listesine göre dünyanın dört bir yanında yer alan en güzel 30 başyapıt arasında Edward Munch'a ait Çığlık ve Vincent van Gogh'un Yıldızlı Gece'si gibi eserler bulunuyor (John Everett Millais, Modern Sanat Müzesi, RMN-Grand Palais, Louvre Müzesi/Tate/AFP/Nasjonalmuseet)

Bir tabloyu muhteşem kılan nedir? Bir ressamın bir manzarayı tabloya nasıl böylesine birebir aktarabildiğini merak etmenize sebep olan şey mi? Ya da duyguları tek bir fırça darbesiyle yakalayabilmek mi? Veya yalnızca dümdüz bir güzellik mi?

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sanat tutkunları Paris’de Louvre, New York’da MoMA, Madrid’de Prado müzelerinde, Floransa’da Uffizi Galeri, Londra’da Tate Galeri’de dolaşabilir – hatta Venedik’te Sistine Şapeli’nin sanatla dolu duvarlarını (ve tavanlarını) izleyebilirler.

Ancak belli bir sanat eserini, bir başyapıtı, ziyaret edip onu özel kılan detayları, parmak ısırtan renklerini, resimdeki sembolizmi, öncülük ettikleri sanat hareketlerini ve hatta eserdeki modelin gizemini incelemek bütünüyle başka bir deneyim yaşatır.

Elbette bazı büyük tablolar galerilerin özel koleksiyonlarında yer alır ama burada sizin için dünyanın her yerinden halka açık galeri ve müzelerinde yer alan en güzel sanat eserlerinden bir seçki hazırladık.

 

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir

https://www.independent.co.uk/arts-entertainment/art

Independent Türkçe için çeviren: Sena Çenkoğlu

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU