Süleyman Soylu: İstanbul’daki kayıtsız göçmenler ‘gitmiyorum’ dese de gidecek

Göçmen politikası hakkında bilgi veren İçişleri Bakanı, geçici koruma kapsamındaki hiç kimsenin sınır dışı edilmediğini, kayıtsız olanların İstanbul'dan farklı kentlere gönderildiğini açıkladı. Soylu, Suriyelilerin eylem yapacakları iddiasını da yanıtladı

Süleyman Soylu / Fotoğraf: AA

İstanbul Valiliği'nin kentte kaydı olmayan Suriyeli göçmenlerin İstanbul'u terk etmesi için 20 Ağustos’a kadar süre vermesinin ardından İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, NTV canlı yayınında soruları yanıtladı.

Düzen kurmak zorunda olduklarını söyleyen Soylu, İstanbul'da kaydı bulunmayanların farklı kentlerdeki kamplara gönderildiğini, kaydı bulunduğu il dışında yaşayanların ise kayıtlı oldukları yerlere gönderileceğini belirtti.

Süleyman Soylu, geçici koruma kapsamındaki hiç kimsenin sınır dışı edilmediğini belirtti. 

“Göç dalgalarının sebebi biz değiliz, ABD eksenli dünyayı istikrarsızlaştırma çabası var”

Tüm dünyada bir göç dalgası olduğunu belirten Bakan Soylu, yaşananların sorumlusunun Türkiye değil, ABD eksenli dünyayı istikrarsızlaştırma çabası olduğunu söyledi: 

Meseleye sadece Suriyeliler  perspektifinden bakmak eksik olur. Bütün dünyada bir göç dalgası var. Bunların bir kısmı kaçak, düzensiz. Dünyada gittikçe artan bir gelir eşitsizliği var. ABD eksenli dünyayı istikrarsızlaştırma çabası var. Göç dalgalarının sebebi biz değiliz. Dünyada bütün kıtalarda Afrika'dan Güney Amerika'ya Avrupa'dan Asya'ya kadar bütün göç dalgaları bir tsunami haline geldi. Bunun sebepleri istikrarsızlık, gelir eşitsizliği, suya, eğitime, adalete erişimdeki zorluklar. Terör, çatışmalar, enerji yataklarındaki rakabetler. 

“Türkiye ‘de toplam 5 milyon göçmen var, dünyanın beceremediği meseleyi başarıyla yürüttük”

İçişleri Bakanı Soylu, göçmenlere ilişkin açıklamalarını şu sözlerle sürdürdü:

Dengesizlikler aşırı göç dalgaları ortaya çıkaracaktır. Almanya'da, İngiltere'de, Amerika'da şunu görüyoruz, hükümetlerin en temel problemlerinden bir tanesi göç meselesi. Bize Asya bandından doğu ve güneyimizden olağanüstü bir baskı var. Türkiye'de toplam 5 milyon göçmen var. 1 milyon 23 bin civarında ikametli olanlar var. Öğrenci ve çalışanlar. Türkiye içerisinde uzun zamandan beri bulunuyorlar. Türkiye dengeli bir politikayla bu meseleyi yönetiyor. Türkiye hem kaçak göçle mücadeleyi hem düzenli göçün hangi noktaya evrileceğini bir strateji ile tutmaktadır. Türkiye 8 yıldır Suriyelilerle ilgili stratejik adımlar attı. Bütün dünyanın beceremediği meseleyi başarılı bir şekilde yürüttü.

 

türkiyedeki suriyeliler (3).jpg
Fotoğraf: AA

 

“Geçici koruma kapsamındaki kimseyi sınır dışı etmedik”

İstanbul’daki kayıtsız göçmenlerin çeşitli kentlerdeki kamplara gönderildiğini belirten Soylu, 20 Ağustos’a kadar süre verdiklerini belirtti, geçici koruma kapsamındaki kimseyi sınır dışı etmediklerinin altını çizdi.

“Bu yıl 43 bin kaçak göçmen gönderildi, 7 bini daha gönderilecek”

2019’da 43 bin göçmenin gönderildiğini belirten İçişleri Bakanı, yaklaşık 7 bin kaçak göçmenin daha gönderileceğini açıkladı:

2019 yılında 163 bin kaçak göçmen yakaladık. Kendi ülkelerine gönderdiğimiz, sınırdışı ettiğimiz 2018'de 56 bin kaçak göçmen var. Bu yıl şu ana kadar 43 bin kaçak göçmen gönderildi. Elimizde biletleri alınmış 7 bin kaçak göçmen daha var. Biz bu kaçak göçmen konusunda neler yapıyoru? Sınırlarımızdaki güvenlik önlemlerini artırıyoruz. Sınırlarımızdan kuş uçmayacak sistemi kuruyoruz. Sensör, kamera, gece görüş kameralarını kuruyoruz. Peki nasıl geliyorlar, sınırlarımızın coğrafi yapısı nedeniyle. Bir Türkiye'de para kazanıp ülkelerine dönmek istiyorlar. Bir kısmı da geçiş olarak kullanıp Avrupa'ya geçmek istiyorlar. Bu yıl 144 kaçak göçmen hayatını kaybetti. Aylan bebek vakasını bütün dünya biliyor. Dün bir çocuğun kurtarılması için büyük bir çalışma yapıldı.

 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

 

“İstanbul’da 547 bin Suriyeli geçici koruma kapsamında”

İstanbul'da 547 bin Suriyelinin geçici koruma kapsamında olduğunu belirten Soylu, göçmen politikası konusunda Türkiye'ye yönelik eleştirilerin ise haksız olduğunu söyledi:

Bize karşı eleştiriler var. “Aklınız başınıza bugün mü geldi?” diye, bu yanlış. Türkiye, 2011 yılından beri strateji uyguluyor. Önce kamplara alındılar, kayıt altına alınması için. Bu ülkede benim bilmediğim kayıtlı olmayan kimsenin olmaması lazım. Biz bunları kayda aldık. 57 kategoride bu güncellemeyi yaptık. Ben seni kayıt olduğu ilde kabul ediyorum dedik. Birkaç ili kayıt kapsamından çıkardık. İnsani durum dışında İstanbul'a kayıt kabul etmiyoruz kayıt dedik. İstanbul'da 547 bin Suriyeli geçici koruma kapsamında. Ama başka illerden İstanbul'a bir akın olduğunu görüyoruz. Denetimlerle kendi merkezlerine gönderdik. Hangi ildeyse o ilde güncellemelerini kabul ettik. Güncellemeler bittikten sonra operasyona başladık. Elinde bir saat 10 liraya satıyor Afrika'dan gelmiş. Biz buna müsaade etmeyeceğiz. Önceden izin veriliyordu.

“12 Temmuz’da operasyon başladı, 6 bin 122 kişi yakalandı”

“Problem İstanbul’daki kayıtsız göçmenler” diyen Bakan Soylu, 12 Temmuz’dan itibaren bir operasyon gerçekleştirdiklerini, kayıtsız 6 bin 122 kişiyi yakaladıklarını, ortalama günde 600 kişinin kolluk kuvvetler tarafından yakalandığını kaydetti:

1 milyon 69 bin kaydı olan göçmen var, 547 bini Suriyeli. Problem bunun dışında olanlarla. Başka illere kayıtlı olup da İstanbul'da yaşayan göçmenlerle problemimiz. İstanbul'da 6 bin 122 kişi yakaladık. Ortalama hünde 600 kişi kolluk kuvvetlerince yakalandı. 2 bin 600'ü Afgan, bin civarı Suriyeli. Suriyeliler hariç, geri gönderme merkezlerine sevk ediyoruz. Suriyeliler geçici koruma kapsamında. 20 Ağustos'a kadar süre verdik.

“Geçici koruma kapsamındakileri sınır dışı etmiyoruz”

Geçici koruma kapsamındaki kişilerin sınır dışı edilmediğini belirten Bakan, “Yasadışı yollarla gelen Suriyeliler var. Biz bunları alıyoruz, ikamet izni vermedik diyip kamplara alıyoruz. Geçici koruma kapsamındaki kimse sınır dışı yapılamaz. Biz bunları ne yapıyoruz? Kayıtsız Suriyelileri yakalayınca kamplara gönderiyoruz. Şu anda kamplarda 100 bin kişi kalıyor" dedi.

“Düzen kurmak zorundayız, kayıt dışı olanlar ‘gitmiyorum’ derse de gidecek”

Soylu’ya İstanbul’da düzen kuran, ev kiralayan, işi olan Suriyelilerin durumu da soruldu.

Bu kişiler arasında İstanbul’u terk etmek istemeyenlerin olabileceğine ilişkin soruya İçişleri Bakanı, “Biz bir düzen kurmak zorundayız, İstanbul’da ve illerde izin verdiğimiz kişi sayısı belli. Kontrol altında tutmamız lazım. Gitmiyorum derse de gidecek” yanıtını verdi.

“100’e yakın ekip, çalışma mekanlarında denetim yapacak”

İstanbul’daki denetimlere ilişkin ise Soylu, kamu düzenini sağlamak zorunda olduklarının altını çizdi. İçişleri Bakanı, 100’e yakın ekibin denetim yapacağını söyledi. Bakan, tabelalara ilişkin de açıklamalarda bulundu:

Şu anda 100'e yakın ekip çalışma mekanlarını ziyaret edecek. 1 ay ceza kesilmeyecek. Kaçak göçmen çalıştırma konusunda tekrar ziyaret edileceğini ve sonra büyük miktarda cezalarla karşılaşacaklarını iletecekler. Tabelalar var. Kilis'te 531 tabela konusunda adım attık. Yüzde 75 Türkçe, yüzde 25 Arapça olarak değiştirildi. Bizim kuralımız var herkes ona uymak zorunda.

“Strateji değişikliği yapmadık, bunun seçimle ilgisi yok”

Strateji değişikliği yapılmadığını kaydeden İçişleri Bakanı, kayıtsız gçömenlere karşı operasyonun, İstanbul’daki seçimlerde AK Parti’nin oy kaybetmesiyle bir ilgisi olmadığını da belirtti.

“Kimseye hiçbir şey yaptırmayız”

Süleyman Soylu, Suriyelilerin eylem yapacağı iddialarına ilişkin olarak ise “Kimseye hiçbir şey yaptırmayız” ifadelerini kullandı, savcılığın gerekli hamlelerde bulunacağını söyledi.

“Polis alımında KPSS 70’ten 65’e düşürülecek”

Bakan Soylu, polis alımına ilişkin olarak ise KPSS sınırının 70'ten 65'e düşürüleceğini de açıkladı.

 

Independent Türkçe

 

DAHA FAZLA HABER OKU