Trans kadın Didem Akay yaşamına son verdi

2016'da yakılarak öldürülen trans kadın Hande Kader'in arkadaşı Didem Akay, intihar etti

2015’e kadar İstanbul Taksim’deki İstiklal Caddesi’nde her yıl düzenlenen Onur Yürüyüşü’ne polis müdahalesi sonrası Didem Akay (solda) ve Hande Kader /Fotoğraf: Şener Yılmaz Aslan 

2015 yılında Taksim’de düzenlenen Onur Yürüyüşü’nde çekilen bir fotoğrafla hafızalara kazınan ve 2018’de "Trans Güzeli" seçilen Didem Akay, intihar etti. 

Akay'ın intihar sebebi kesinleşmemekle birlikte gazeteci Murat Beyaz, Twitter hesabından yaptığı açıklamada Didem Akay'ın "yaşadığı baskılara daha fazla dayanamayarak" 22 Temmuz'da intihar ettiğini söyledi. 

Akay, yakılarak katledilen trans kadın Hande Kader’in de arkadaşıydı.

İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası Komitesi'nin Twitter hesabından yayınlanan açıklamasında "İkili cinsiyetçi, transfobik, heteroseksist politikalarınız LGBTİ+'ların yaşamlarına mâl oluyor. Mücadelemizi yaşam hakkımıza sahip çıkmak için, hayatta kalmak için, hakkımız olanları almak için, örgütlenebilmek için, Hande için, Didem için sürdürmeye devam edeceğiz" denildi. 


Hande Kader cinayeti 

Hande Kader, 2015 yılında Taksim’de düzenlenen Onur Yürüyüşü’nde polisin eylemcilere karşı tazyikli su, plastik mermi ve biber gazı ile müdahale ettiği sırada, 28 Haziran 2015’teki Onur Yürüyüşü’ne yapılan polis müdahalesi sonrası Hande Kader. /Fotoğraf: Şener Yılmaz Aslana oturarak polis müdahalesine karşı koymuştu. 

6 Ağustos 2016’da Kader'in kayıp olduğu ve kendisinden haber alınamadığı öğrenildi. Kader’in cansız bedeni ise 13 Ağustos günü Zekeriyaköy’de yol kenarında bulundu. 

Hande Kader
28 Haziran 2015’teki Onur Yürüyüşü’ne yapılan polis müdahalesi sonrası Hande Kader. /Fotoğraf: Şener Yılmaz Aslan


Hande Kader'in yakılan ve tanınamaz hâle gelen cesedi arkadaşı tarafından güçlükle teşhis edilmişti.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nin cinayetle ilgili başlattığı soruşturmada bir kişi tutuklanmış, soruşturma hakkında gizlilik kararı alınmıştı. 
 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU