Protestocuların lideri, Hong Kong tren istasyonundaki saldırıya "halkı susturma girişimi" dedi

Joshua Wong The Independent'a protestocuların maskeli haydutların düzenlediği saldırıdan "korkmadığını" söyledi

Aktivist lider Joshua Wong, Hong Kong'daki tren istasyonunda maskeli adamlar tarafından demokrasi yanlısı protestoculara yapılan acımasızca saldırıyı, kentin Pekin yanlısı unsurlarının "Hong Kong halkının sesini susturma" yönünde bir girişimi olarak değerlendirdi.

Barışçıl bir protesto yürüyüşünden birkaç saat sonra Yuen Long metro istasyonunda gerçekleşen, metal ve ahşap sopalarla silahlanmış beyaz tişörtlü onlarca erkeğin planlı bir şekilde gerçekleştirdiği anlaşılan saldırı hakkında detaylar ortaya çıktıkça şehirdeki öfke de büyüyor.

Videolar beyazlar içerisindeki bir grup erkeğin istasyondaki kalabalığa doğru akın ettiğini ve protestonun rengi olarak belirlenmiş siyah renkte giyinmiş kişileri hedef aldığını gösteriyor. Saldırı sırasında konuyla ilgisi olmayan yolcular da kendilerini şiddet olaylarının ortasında bulup bir trene sığınmak zorunda kalıyor.

The Independent'a konuşan Wong emsalsiz saldırının, Hong Kong suç çetelerinin işi olduğunu ama Ana Kara Çin yönetiminin destekçileri tarafından koordine edildiğini söyledi. Wong, "Çetenin bazı üyelerinin Pekin yanlısı politikacı Junius Ho'yla gülümseyerek el sıkıştığını gösteren fotoğraflar var" dedi.

Saldırıda yaralanan yaklaşık 45 kişi arasında defalarca suratına darbe alan demokrasi yanlısı politikacı Lam Cheuk-ting ve dövüldüğü sırada Stand News için canlı yayın yapan haber muhabiri Gwyneth Ho vardı. Pazartesi akşamının geç saatlerine gelindiğinde en az 15 kişi hala hastanedeydi.

Hong Kong'un İcra Kurulu Başkanı Carrie Lam, olayları “şok edici” olarak nitelendirdi ve “şiddetin yalnızca daha fazla şiddeti doğuracağını” söyleyerek tarafları sakinleşmeye çağırdı. Ayrıca günün erken saatlerinde polisle çatışan ve Çin'in şehirdeki ana temsilcilik ofisini tahrif eden protestocuları kınadı.

Lam polisin Yuen Long'daki olayları araştıracağını söyledi. Ancak iddialara göre pazartesi günü çete üyesi olan iki kişi tutuklanmış olsa da polis memurlarının tren istasyonuna müdahale etmek ve saldırıyı durdurmak için neden bir saat geciktiği çoktan sorgulanmaya başlamıştı.

Wong, Hong Kong polis şefi Stephen Lo'nun memurların diğer bölgelerden destek beklemek zorunda kaldıkları iddiasının “aldatıcı bir bahane” olduğunu söyledi.

Pekin’in çıkarlarına hizmet eden gangsterler yalnızca protestoculara değil aynı zamanda hamile kadınlara, yaşlılara ve çocuklara da fiziksel saldırıda bulundu (...) 999 acil yardım hattını arayan insanlar telefonu suratlarına kapatan polisle karşılaştı. En yakın istasyonda bin tane memur olmasına rağmen kimseyi olay yerine göndermediler.

2014'teki Şemsiye Hareketi protestolarına katılımından ötürü defalarca tutuklanan Wong, Hong Kong’daki Pekin yanlısı tarafın daha önce de toplu gösterileri hedef almak için çete üyelerini kullandığını söyledi. Ancak daha önce haydutlar asla kendi işlerine bakan sıradan vatandaşlara şiddet uygulamak için kullanılmamıştı.

Pekin yanlısı kamp, bu kez çok ileri gittiğini, bunun da sıradan Hong Kong vatandaşını protestocuların yanında yer almaktan başka bir şeye yöneltmeyeceğini fark etmeli.

Polis resmi olarak hala pazar akşamı gerçekleşen saldırıyı araştırıyor. Bölgedeki bir komiser yardımcısı Yau Nai-keung tutuklama olmamasını şöyle savundu:

Sadece beyaz giydiği için gidip insanlara bir sorun olduğunu ve onları tutuklamak zorunda olduğumuzu söyleyemeyiz.

Şiddete maruz kalan siyasetçi Lam saldırının suç çetelerinin işi olduğundan emin olduğunu ve onu sürekli göz ardı eden polise defalarca şahsen çağrı yaptığını söyledi. “Çetelerin sıradan vatandaşlara yaptığı bu saldırılara kasten göz yumuyorlar” diyen Lam, istasyon zeminin nasıl kana bulandığını anlattı. Lam ayrıca, “Neden hemen yardım etmediklerine dair spekülasyon yapmayacağım” diye ekledi.

 

 

Pazar gecesinin sarsıcı olayları, Hong Kong yönetiminin 1997'de İngiltere’den Çin’e devredilmesinden bu yana Hong Kong'un yaşanan en kötü siyasi krizinin son parçasıydı. Yılın başından beri zanlı iadesine yönelik yeni yasa tasarısına karşı çıkan protestolar tırmanarak Pekin'e ve Hong Kong'un yönetildiği “tek devlet ikili idare” sistemine karşı kitlesel bir meydan okuma gösterisine dönüştü.

Başkan Lam ve şehir hükümeti iade yasa tasarısının bu yasama döneminde askıya alınarak "hayata geçirilmeyeceğini" ve halk desteği alınmadıkça tekrar görüşülmeyeceğini açıklamıştı. Ne var ki protestocular yasanın tamamen geri çekilmesini, ayrıca Lam'ın istifasını ve gösterilere katılanların adli takibattan affı için söz verilmesini talep ediyor.

Son iki aydır her hafta sonu protesto gösterileri düzenleniyor. Pazar günü polis Pekin'in Hong Kong'daki temsilciliği olan İrtibat Bürosu'nun etrafını saran binlerce eylemciyi dağıtmak için yine plastik mermi ve göz yaşartıcı gaz kullanmıştı. Eylemcilerse duvarlarla binanın dışındaki Çin ulusal amblemini sprey boyayla boyamış ve yumurta atmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Öte yandan, büronun hedef seçilmesi ana karanın bam teline dokundu. Merkezi Hükümet İrtibat Bürosu direktörü Wang Zhimin de dahil olmak üzere Çin hükümeti, gelişmelerin Çin'in “otoritesine ve itibarına” meydan okuduğunu söyledi. Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Geng Shuang, “radikal eylemci davranışların” Pekin’in sabrını test ettiğini söyledi ve "Bunu tolere edemeyiz" diye konuştu.

Protestocuların eylemleri, Çin'in resmi gazetesi Halkın Günlüğü'nde “Merkezi Otoriteye Meydan Okunamaz” başlığıyla ön sayfadan kınandı. Lam ise vandalizmin “ulusun duygularını incittiği” konusunda uyardı.

Büyüyen kriz Çin’in Hong Kong'a askeri müdahalede bulunmayı düşünebileceği korkusuna neden oldu. Pazartesi günü Çin ordusundan bir askeri birliğin sosyal medyada yaptığı açıklamada, Guangdong eyaletinin Hong Kong sınırındaki güney bölgesinde "terörle mücadele" tatbikatı yapıldığı söylendi.

Bu açıklama doğrudan Hong Kong'a bir göndermede bulunmuyor ancak emekli bir asker olan askeri yorumcu Yue Gang gerekirse askerlerin bölgeye gönderileceğini söyledi.

Associated Press'e konuşan Yue, “Çin ulusal sembolüne zarar vermek, 1,3 milyar Çinli'ye düşman olmak gibi bir şey. Eylemcilerin caydırılması gerekiyor” diye ekledi.

"Saldırıya rağmen bir sonraki protesto planlandığı gibi cumartesi ve pazar günü gerçekleşecek" diyen Wong ise sözlerine şöyle devam etti:

Protestolar gücün halkta olduğunu göstermek için her hafta sonu tekrarlanmaya devam edecek. İnsan haklarının çiğnenmesi bizi korkutamamıştı. Şimdi de bu çetelerin Pekin yanlısı kampta yer almalarından korkmuyoruz.

 


*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU