Barolardan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Aktaş’a istifa çağrısı

Alinur Aktaş'ın "30 Ağustos halkın genelini ilgilendiren bir bayram değildir” ifadeleri tartışmaya yol açmış, başkan ifadelerinin çarpıtıldığını savunmuştu

Fotoğraf: Anadolu Ajansı

Denizli Barosu'nda yapılan basın açıklaması ile duyurulan istifa çağrısına 38 baro başkanlığı imza attı.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş'a yapılan istifa çağrısında, ''30 Ağustos emperyalizme karşı kazanılmış bırakınız Türk Milletini insanlığın bir bayramıdır'' ifadesi yer alırken "Bu aşağılama, itibarsızlaştırma zihniyetini, söylemini nefretle kınıyor Bursa Büyükşehir Belediye başkanı Alinur Aktaş’ı istifaya davet ediyoruz" denildi.

Baroların istifa çağrısının ardından Aktaş, geçen hafta Büyükşehir Belediye Meclisi’nde yaptığı ve gündem teşkil eden konuşmanın içinden bazı kelimelerin cımbızla çekildiğini, verilmek istenen mesaj gizlenerek itibarsızlaştırma girişimi yürütüldüğünü söyledi.

15 yıllık belediye başkanlığı döneminde 30 Ağustos Zafer Bayramı kutlamalarına "gururla" katıldığını, konuya ilişkin görüntülerin arşivlerden çıkarılabileceğini vurgulayan Başkan Aktaş, "Milli ve manevi değerlere olan bağlılığımı kimse ile tartışmam. Buna kimsenin hakkı yok. Yeri gelmişken tekrar ediyorum. Bizlere bu zaferi armağan eden, Kurtuluş Savaşımızın Başkomutanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ve ordumuzun tüm mensuplarını rahmetle ve şükranla yad ediyorum. 30 Ağustos, Türk Milletinin istiklal ve istikbalini koruma konusundaki kararlılığının sembollerinden biri olarak tarihteki yerini almıştır" dedi. 

Ne olmuştu?

Alinur Aktaş, belediye meclisinde yaptığı konuşmasında 30 Ağustos Zafer Bayramı’nda toplu taşıma araçlarının ücretsiz olmasını talep eden üyelere “30 Ağustos halkın genelini ilgilendiren bir bayram değildir” demişti.

Aktaş, daha sonra yaptığı bir açıklama ile sözlerinin başının ve sonunun kesilerek bir algı operasyonu yürütüldüğü görüşünü dile getirmişti.

Aktaş'ın 'kastı aşan' sözleri

AK Partili Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı, yerel seçimden önce CHP'li Nilüfer Belediye Başkanı ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mustafa Bozbey’i eleştirirken. “20 senedir Nilüfer'de belediye başkanlığı yapıyorsun. Arkadaş hangi caddeye, hangi kültür merkezine bir tane Allah dostunun, bir tane padişahın, bir tane Türk büyüğünün ismini verdin ya" demiş ve şu ifadeleri kullanmıştı:

Nerede devlete ve bayrağa savaş açmış, Türkan Saylan, Uğur Mumcu, Nazım Hikmet, Bahriye Üçok'un, nerede dinle diyanetle problemi olan adam varsa hepsinin ismini belirli merkezlere verdin…

Aktaş, daha sonra şu açıklamayı yapmıştı:

Bana Ulu Cami’nin ilk imamı Süleyman Çelebi’nin isminin Bursa’da yaşatılmaması gibi bir eleştiri geldi. Nerde ismi var, nerede yaşatılıyor? Ben de dedim ki, 'İyi güzel söylüyorsun da siz de Türk büyüklerinden ya da din büyüklerinden başka bir isim verdiniz mi ki caddelerinize' dedim. Bakıyorum işte Uğur Mumcu, Nâzım Hikmet falan... Süleyman Çelebi’yle kıyasladığı için. Oradaki söylemim de kesinlikle kastı aşan bir konuşmaydı.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU