Lübnan’da askeri okulda rüşvet davası büyüyor: Hesaba 19 milyon dolar aktarılmış

Söz konusu dava, askeri okula rüşvetle öğrenci alımıyla ilgili yargılanan okul yöneticilerini kapsıyor

Lübnan Savunma Bakanı İlyas Busaab (solda) ve Meclis Başkanı Semir El Ceser, rüşvet davasıyla ilgili açıklama yaparken / Fotoğraf: Lübnan Parlamentosu

Lübnan Savunma Bakanı İlyas Bu Saab, Lübnan’da askeri akademiye öğrenci alımlarındaki rüşvet skandalı davasında adı geçen bir kişinin hesabına aktarılan paranın 19 milyon dolara ulaştığını ifade etti.

Olay ilk olarak, askeri okulun ilk yılında sınıfta kalan onlarca subayın akademiye dava açmasının ardından 2017 yılında ortaya çıktı.

Bu olayın ardından kesin rakam bildirilmeksizin emekli askeri memurlar da dahil olmak üzere birçok kişinin tutuklandığı ifade edildi.

Savunma Bakanı, Ulusal Savunma Komitesi ile gerçekleştirdiği görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında, davanın hali hazırda askeri mahkemede beklemede olduğunu belirterek, dosyanın Savunma Bakanlığı’nın hukuk bölümüne sevk edildiğini ifade etti.

Bakan Bu Saab, bazı subayların bu okullara giriş hakkında Adalet Bakanlığı’na önemli mektuplar gönderdiğini, daha sonra Lübnan Bankası Özel Soruşturma Komisyonu tarafından hazırlanan özel bir raporun hızlıca Askeri Mahkeme’ye gönderildiğini belirtti.

Raporda, dosyada adı geçen bazı kişilerin son 15 yılda hesaplarındaki fonların 19 milyon dolara ulaştığı kaydedildi.

Lübnanlı Bakan askeri mahkemenin olaya müdahalesine ilişkin soruya, “Savunma Bakanlığı’nın Askeri Mahkemeye vereceği yetki Adalet Bakanlığı’nın sivil mahkemeye vereceği yetki ile aynı. Savunma Bakanlığı’nın Askeri Mahkeme’ye vereceği başka yetkiler de var. Askeri mahkemeye müdahale, yasama uyarınca benim yetki alanım dahilinde“ şeklinde cevap verdi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat'tan Independent Türkçe için çeviren: Tuğba Alnıaçık

DAHA FAZLA HABER OKU