Elon Musk: Hyperloop infilak etmeden önce yeni bir hız rekoru kırdı

SpaceX, deneme hattını gelecek seneki yarışmada çok daha yüksek hızlar için 10 kilometreye çıkaracak

Hyperloop sistemine dair tanıtım bülteni 2013'te yayımlanmıştı (MIT)

Elon Musk’ın geleceğin ulaşım aracı olarak hayal ettiği Hyperloop test modülü infilak etmeden önce saatte 463 kilometreyle yeni bir rekor kırarak kilometre taşı niteliğinde bir başarıya imza attı.

2019 SpaceX Hyperloop Modül Yarışması’nda öğrencilerden oluşan takımlar modül prototiplerini Kaliforniya’da SpaceX genel merkezinin yanında bulunan 1,2 kilometre uzunluğundaki vakumlanmış tüpün içinde fırlattı.

Ne yazık ki kazanan takımın modülü en yüksek hıza ulaştıktan kısa süre sonra infilak etti.

Twitter’dan duyuru yapan ekip şunları yazdı:

Bugün saatte 463 kilometrelik yeni bir rekor hıza ulaştığımızı mutlulukla duyuruyoruz. Her ne kadar bazı parçaları yolda kaybetsek de, yarışı başarıyla bitirebildik ve 2019 SpaceX Hyperloop Modül Yarışması kazananları olmaktan gurur duyuyoruz.

Musk, Hyperloop sistemini 2013’te ilk kez ortaya attığında, tanıtım bülteninde vakum tüplerinin ulaşım modüllerinin saatte bin kilometreye kadar hızlanmasına imkan tanıyacağını öne sürüyordu.

Bu son hız rekoru sadece öngörülen hızın çok gerisinde kalmıyor, aynı zamanda Çin’de ve dünyanın başka ülkelerinde kullanımda olan en süratli yüksek hızlı trenlerle aynı seviyeyi de yakalayamıyor.

Yine de bu teknolojiye duyulan -Virgin Hyperloo One ve HyperloopTT gibi çok daha geniş girişimlerin gerisinde kalmayan- ilginin devam etmesi daha hızlı ve ticari olarak tutunabilir bir Hyperloop modelinin çok uzakta olmayabileceği anlamına geliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yeni hız rekorunun Twitter’da duyurulmasının ardından Musk, Hyperloop yarışmasının 2020 sürümünde 10 kilometrelik vakumlu tüpün “bir kavisle birlikte” yer alacağını açıkladı.

Daha uzun deneme hattı muhtemelen daha yüksek hızların önünü açarken kavis ekiplerinin gerçek dünyanın güzergahlarıyla baş edebilecek bir modül hazırlamak zorunda kalacağı anlamına geliyor.

Test hattıyla ilgili daha fazla bilgi verilmedi, bununla birlikte HyperloopTT daha önce Birleşik Arap Emirlikleri’ndeki Abu Dabi ve Dubai arasındaki çöl boyunca uzanan 10 kilometrelik bir hat sözü vermişti.

 

 

Hattın geliştiricileri hattı gelecek yıl Dubai’de gerçekleştirilecek Expo 2020 fuarına yetiştirmeyi umuyor.

HyperloopTT’nin CEO’su Dirk Ahlborn daha önce The Independent’a yaptığı açıklamada şöyle konuşmuştu:

Bu hat Hyperloop’un geleceği için önemli. Bir kez BAE’deki hat tamamlandığında, teknoloji artık kullanıma hazır olacağı için dünyanın başka yerlerindeki Hyperloop ağları onu takip edecek.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style/gadgets-and-tech/news

Independent Türkçe için çeviren: Umut Can Yıldız

 

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU