NASA Trump’ın 2033’e kadar Mars’a ABD bayrağı dikme hedefini gerçekleştirmek için ne yapmayı planlıyor?

Ay’a atılan ilk adımdan tam 50 yıl sonra NASA Mars’a uzmanların düşündüğünden daha yakın zamanda insan ulaştırmayı planlıyor

NASA astronotların Kızıl Gezegen’e ulaşması nihai hedefiyle ay üzerinde uzun vadeli insan varlığını mümkün kılmayı planlıyor (NASA)

Kumandan Neil Armstrong ve ay modülü pilotu Buzz Aldrin, 20 Temmuz 1969’da Apollo Ay Modülü Şahin’i ay yüzeyine indirmiş ve bu anı dünyanın doğal uydusuna ABD bayrağı dikerek ölümsüzleştirmişlerdi.

Tam 50 yıl sonra, NASA bir kez daha mağrur bir hedefle uzayın sınırlarını zorlama girişimine hazırlanıyor: 2033 itibariyle Mars’a insan gönderme görevi.

Proje, planlanan takvimin gerçekleştirilmesinin mümkün olmadığını belirten uzmanların analizlerine meydan okuyor ama NASA yönetiminden Jim Bridenstine henüz pes etmiş değil.

ABD Senatosu Ticaret, Bilim ve Ulaştırma Komitesi’ne Salı günü verdiği ifadede yetkili, uzay ajansının 2033 itibariyle Kızıl Gezegen’e ulaşmasını mümkün kılacak olanakları sıraladı.

Bridenstine komisyondaki siyasetçilere “Süreci hızlandırmak üzere geliştirilebilecek teknolojilerle birlikte, henüz dikkate alınmadığını düşündüğüm çeşitli yeni yaklaşımlar mevcut,” dedi.

“Bence bunu gerçekleştirebilirsek, takvimi de hızlandırabileceğimize inanıyorum” diyen Bridenstine sözlerine “2033 takvimi gözden çıkarmaya niyetim olmadığını açıkça ifade ettim” diye devam etti.

Bu ayın başlarında, Washington’daki Bağımsızlık Günü kutlamalarında ulusa hitap eden Donald Trump, Apollo11’in  aya inişini ülkenin yapabileceklerinin bir göstergesi olarak tanımlamıştı.

 “Amerikalılar için hiçbir şey imkansız değildir,” diyen başkan, “Tam 50 yıl önce bu ay, tüm dünya Apollo11 astronotlarının çelik gibi bir iradeyle uzaya ulaşmasını ve yüce Amerikan bayrağımızı ayın yüzeyine dikmesini izledi" diye konuşmuştu.

Ardından Apollo programı uçuş direktörü Gene Kranz’a doğrudan hitap eden Trump şunları eklemişti:

Gene, pek yakında yeniden aya gideceğimizi ve pek yakında Mars’a Amerikan bayrağını dikeceğimizi bilmeni isterim.

Mağrur bir vaat NASA için tam da kritik bir noktada ulaştı: Ajans, astronotların Kızıl Gezegen’e ulaşması nihai hedefiyle ay üzerinde uzun vadeli insan varlığını mümkün kılmayı planlıyor.

Uzay mekiği programı 2011’de sona erdiğinden beri ABD topraklarından hiç kimse uzaya gönderilmemişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

NASA’nın Uzay Fırlatma Sistemi’ni kullanarak, 2020’nin sonlarında başlangıç uçuşu gerçekleştirmek üzere bir ağır yük roketi inşasına devam eden ajans, Trump yönetiminin geçen Mart’ta belirlediği hızlandırılmış takvimle 2024 itibariyle aya yeniden insan götürmeyi hedefliyor.

NASA yetkilileri Mars için bir deneme ortamı olması ve kendini idame ettirebilen dünya dışı mevziiler kurulmasını sağlayacak yeni teknolojileri ortaya koymasına imkan sağlaması sayesinde ayın keşfinin Mars için kritik olduğunu belirtiyor.

Astronot mürettebatını idame ettirmek üzere ayın yer altı sularını açığa çıkarabilecek ancak aynı zamanda roket yakıtı olarak kullanmak üzere hidrojen ve oksijene ayırabilecek teknolojiler Mars görevleri için hayati önem taşıyabilir.

En yakın uyduya yakınlığı dünyadan 57,6 milyon km. olduğunda gezegene ulaşmak aylar sürecek bir görev.

 

 

Yeni ay çalışmasına Apollo adı verildikten sonra Artemis programıyla karşılaştıran Carnege Mellon Üniversitesi’nde robotik bilimci ve araştırmacı profesör William Whittaker “Bu, meraka karşı fayda karşılaştırmasıdır,” diyor. Artemis, Yunan mitolojisinde Apollo’nun kız kardeşi ve ay tanrıçasının adı.

ABD’nin uzayda bulunmasının kapsamını genişletmek üzere farklı teknolojik çalışmalar da planlanıyor. Bunlar arasında Colorado’da NASA’nın kurduğu bir laboratuvarda galaksinin derinliklerini görüntülemek üzere yörüngedeki astronotların uzaktan kumanda ettiği teleskopları mevzilendirecek robotların aya gönderilmesi çalışması da yer alıyor.

ABD uzay ajansı, özel şirketler ve diğer ülkelerin önümüzdeki on yılda ayın yüzünü tamamen dönüştürecek çok sayıdaki projesi arasında ayın uzak tarafında radyo teleskopların yerleştirilmesi de yer alıyor.

Colorado Üniversitesi Keşif ve Uzay Bilimi Ağı direktörü, teleskop projesi üzerinde çalışan Jack Burns konuyla ilgili, “Bu karşımızdaki, büyükbabanızın dönemindeki Apollo programı değil” dedi. Burns sözlerini şöyle sürdürdü:

Bu gerçekten de çok farklı bir program ve en önemlisi makineler ile insanların birlikte çalışacağı bir proje.

Boulder ve diğer yerlerdeki çalışmalar NASA’nın, 1960lar ve 70lerdeki kısa süreli Apollo projelerinin aksine, ay üzerinde uzun vadeli kalmayı sağlayacak planının altını çiziyor. 

Başkan yardımcısı Mike Pence Mart’ta uzay ajansının 2028 hedefini yarı yarıya kısaltarak ve araştırmacı ve şirketleri yeni uzay yarışında vites yükselterek, 2024’de “mümkün mertebe” aya insan göndermek üzere bir hızlandırılmış takvim açıkladı.

Reuters’tan da yararlanılmıştır

 

 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Sena Çenkoğlu

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU