Moskova protestoları: On binler muhalif adayların seçime katılma imkanı engellendiği için yürüdü

Yerel medyaya ve muhalif siyasetçilere göre protesto Rusya’nın ‘son yılların en büyük gösterisi’

Moskova yerel seçimlerinde bağımsız adayları desteklemek için gerçekleştirilen yürüyüş için toplanan kalabalık, Moskova, Rusya, 20 Temmuz 2019 (Reuters)

Hafta sonu boyunca binlerce insanın Moskova sokaklarını doldurması, muhalif siyasetçiler ve yerel medya tarafından Rusya’nın ‘son yılların en büyük gösterisi’ olarak değerlendirildi.

Bağımsız STK (sivil toplum kuruluşu) White Counter’a göre dün 22 bin 500 kişi onlarca bağımsız adayın kent konseyi seçimlerine dahil edilmemesini protesto etmek için toplandı. Polise göre sayı 12 bin.

Muhalefet lideri Aleksey Navalni, protestoya katıldıktan sonra yaptığı Twitter paylaşımında şöyle yazdı: “2012’den beri böyle büyük bir yürüyüşte bulunmamıştım.” “On binlerce Moskovalının sessiz kalmadığını, aşağılanmayı kabul etmediğini ve öfkesini ifade ettiğini görmekten mutluluk duyuyorum.”

Yetkililer tarafından izin verilen protesto haftaya yayılan küçük yürüyüşlerle birlikte, seçim komisyonun hepsi Kremlin’i açıkça eleştiren, kamuoyunda tanınan 30 bağımsız adayı Moskova-Duma bölgesindeki seçimden men etme kararına karşı çıkıyor.

Adayların Moskova yerel seçimlerinde yarışabilmek için şehir sakinlerinden yaklaşık 5 bin imza toplaması gerekiyor. Tüm adaylar bunu gerçekleştirmesine rağmen seçim komisyonu bazı imzaların sahte ya da ölü kişilere ait olduğunu söyledi.

Adaylar ve destekçileri bu suçlamayı reddediyor. İmza veren bazı kişiler ölü olmadıklarını kanıtlamak için sosyal medyayı kullandı. 

Adaylığı engellenenler arasında yer alan araştırmacı avukat Lyubov Sobol, Twitter’da seçim komisyonunun kız kardeşinin imzasını bile sahte ilan ettiğini yazdı.

Sobol, aday olmasını engelleyen kararı protesto etmek için bir haftadır açlık grevinde.

 

 

Moscow Times’ın haberine göre Navalni eğer seçim komisyonu kararından caymazsa, cumartesi günü Kremlin yakınındaki belediye binası önünde yeni bir protesto yapılması için çağrıda bulundu.

İnternet sitesinde “Şehrimizde imzalarının sahte veya kendilerinin ölü ya da var olmayan ilan edilmesini boyun eğerek kabul etmeyen insanlar olduğu için memnunum” yazdı.

Ancak Kremlin Sarayı yakınında bir protestoya izin verilme ihtimali düşük olduğu için böyle bir protesto düşük katılımla ya da toplu gözaltıyla sonuçlanabilir

Geçen hafta sonu yaklaşık bin kişi adaylara destek için toplandığında yetkililer yaklaşık 40 kişiyi gözaltına almıştı.

Son yıllarda Rusya’da yürürlüğe giren yasalar bağımsız adayların, adaylığını koymasını zorlaştırdı.

Protestolar Vladimir Putin’in onay oranının düşmesi ve Rusya vatandaşlarının yaşam standartlarının gerilemesini ardından gerçekleşti. 

 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/europe

Independent Türkçe için çeviren: Umut Can Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU