Öldükten sonrası için gömülme ve yakılmaya alternatif bir seçenek: Gübreleşme

Seattle merkezli bir şirket, ölülerin gübreye dönüştürülmesi için Washington Eyalet Meclisi'nden onay bekliyor

Ölülerin gübreye dönüştürülmesi eyalet meclisinden geçerse 2020'den itibaren uygulanmaya başlanacak. 

ABD’nin Washington eyaletinde yer alan Seattle merkezli Recompose adlı şirket, ölen kişilerin bedenlerini gübreye dönüştürmeyi planlıyor. 

Cansız bir bedenin gübreleştirilmesinin gömmek ya da yakmaktan daha ucuz ve daha çevre dostu olduğunu savunan şirket, bu planını eyalet yönetimine teklif olarak sundu. 

Demokrat Parti üyesi senatör Jamie Pederson, Recompose’un projesini “İnsan kalıntılarını değerlendirme seçeneklerini genişletmeyi” kapsayan bir yasa teklifi olarak bu ay içerisinde Washington Meclisi’ne taşıyacak. Kabul edilmesi durumunda Washington, bir ölüyü gübreye dönüştürmeyi kabul eden ilk eyalet olacak. 

Pederson, aralıkta NBC’ye yaptığı açıklamada “Eyaletin her yerinde birçok kişi, ölümden sonra kendisine ne olacağı konusunda bir alternatiflerinin olması ya da bir ağaca dönüşebilecekleri için çok heyecanlı olduklarını söylüyor” demişti. 

Pederson daha önce de benzer bir yasa teklifi sunmuş ancak teklif, dindarların tepkisini çekmişti. Yeni teklif kabul edilirse 2020’den itibaren uygulamaya girecek.

Ölüyü gübreye çevirmek nasıl oluyor?

Recompose’a göre gömülme, yakılma ya da Batı’da uygulandığı gibi açık tabut merasimleri karbon ayak izi bırakıyor. Şirketin verdiği örneklere göre kilisede açık tabutta herkesin önünde sergilenen naaşın düzgün görünmesi için balmumu ile düzeltmeler yapılıyor ya da yakma işlemi sırasında çıkan duman, çevreye olumsuz etki ediyor. Naaşları gömmek için ise her şehirde önemli bir alan mezarlıklar için ayrılmalı. 

Tüm bu işlemlerin maliyetinin genellikle 7 bin dolara kadar çıktığını aktaran Recompose, “gübreleştirme” işlemi için ise 5 bin 500 dolar alıyor. 

 

Şirketin sitesinde yer alan bilgilere göre eni 1,5, boyu 3 metre olan altıgen kapların içerisinde çabuk tutuşan, talaş ya da hasır gibi kavlar yerleştiriliyor. Aynı kaba koyulan termofilik yani sıcağı seven mikroplar, kabın 55 santigrat derecede kalmasını sağlıyor. 

Tüm bu ritüel bir ay sürüyor. Bu süre bittiğinde 750 litre hacminde gübre oluşuyor.  İşlem bittiğinde aileler, bu gübreyi alıp bahçelerinde kullanabiliyor.

Vücuda ameliyatla eklenen organik olmayan malzemeler işlem öncesinde çıkarılıyor. Ayrıca bazı patojenler gübreleştirme işleminin ardından hayatta kalabileceği için belirli hastalıklara sahip kişilerin vücutları bu işlemde kullanılamıyor.

75 bin dolar fon aldı 

İlk adı Urban Death Project (Kentsel Ölüm Projesi) olan Recompose, 2017’de girişimci Katrina Spade tarafından kuruldu.

 

Washington Devlet Üniversitesi’nin Sürdürülebilir ve Organik Tarım Profesörü Lynne Carpenter-Boggs da projenin başındaki isim. 

Şirket kurulduğu yıl üniversiteden 75 bin dolar fon almış ve altı donör ceset üzerinde test uygulamıştı. 

DAHA FAZLA HABER OKU