Ekonomik krizle boğuşan Sri Lanka'nın yeni devlet başkanı belli oldu

Eski Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa geçen hafta ülkeden kaçmıştı

Ranil Wickremesinghe seçimin favori adaylarındandı (Reuters)

Sri Lanka'nın yeni devlet başkanı Ranil Wickremesinghe oldu.

Ülkede aylardır süren protestoların hedefindeki eski Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa'nın geçen hafta ülkeden kaçıp istifa etmesinin ardından, Parlamento'da yapılan gizli oylamada bugün yeni devlet başkanı seçildi.

73 yaşındaki Wickremesinghe, Rajapaksa'nın kaçmasının ardından geçici devlet başkanı olarak göreve getirilmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yeni devlet başkanı, muhalefetin önde gelen isimlerinden eski Bakan ve Hükümet Sözcüsü Dullas Alahapperuma ve Parlamento'daki Marksist kanadın lideri Anura Kumara Dissanayake karşı yarıştı. Wickremesinghe, ana rakibi Dissanayake'yi 134'e 82 oyla mağlup etti.

Wickremesinghe, sonuçların belli olmasının ardından yaptığı açıklamada, "Ülkenin ekonomik olarak ne kadar zor bir durumda olduğunu söylemeye gerek yok. Yeni bir program oluşturup yolumuza devam etmeliyiz. Şimdi herkesi bir araya gelip nasıl ilerleyeceğimize dair görüşme düzenlemeye davet ediyorum" dedi.

Öte yandan protestocular, "eski iktidarın uzantısı" bir yönetim oluşturacağı gerekçesiyle, Parlamento'da çoğunluğu elinde tutan ve koalisyon ortağı olan Rajapaksa'nın partisi Podujana Peramuna'nın desteklediği Wickremesinghe'nin göreve gelmesini istemiyordu. 

"Rajapaksa ekonomik iflası gizledi"

Wickremesinghe ise CNN International'da 18 Temmuz'da yayımlanan bir röportajında, ülkenin yaşadığı zorluklardan Rajapaksa yönetimini sorumlu tutmuş, ekonomik iflası ve IMF'ye başvurulması gerektiğini gizlediklerini savunmuştu.

Devlet başkanı, söyleşisinde "Halka onların çektiği acıyı bildiğimi söylemek istiyorum. Geri gittik. Kendi göbeğimizi kendimiz kesmeliyiz. 5 ya da 10 yıla ihtiyacımız yok. Gelecek senenin sonunda istikrara, 2024'te de işleyen ve büyümeye başlayacak bir ekonomiye kesinlikle sahip olmalıyız" demişti.

22 milyonluk Sri Lanka, marttan bu yana büyüyen ekonomik kriz yüzünden benzin, temel gıda ve ilaç dahi almakta güçlük çekiyor. Şiddeti artan gösteriler, protestocuların devlet başkanının konutuna giderek havuzunu kullanmasıyla sonlanan baskına neden olmuş, bu olay tüm dünyada yankı uyandırmıştı.

Sonrasında göstericiler, o sırada başbakan olan Wickremesinghe'nin de şahsi konutuna girmişti. Wickremesinghe, yakılan evinde 4 binden fazla kitabını ve 125 yıllık piyanosunu kaybettiğini son röportajında ifade etti.



Independent Türkçe, BBC, AA

DAHA FAZLA HABER OKU