ABD’li astronotları Ay’a götürmesi için tasarlanan kapsül tamamlandı

NASA yöneticisi Jim Bridenstine “Tıpkı 1960’lardaki gibi biz de tüm insanlık adına devasa bir sıçrama yapma olanağına sahibiz” dedi

Mike Pence Kennedy Uzay Merkezi'nde konuşma yaparken (NASA) 

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence Apollo 11’in Ay’a inişinin 50. yılı kutlamalarında yaptığı açıklamada ABD’li astronotları 5 yıl içinde Ay’a götürmesi için tasarlanan kapsülün hazır olduğunu söyledi.

NASA’nın yeni Ay görevi Artemis, 1969’da Ay’a giden Neil Armstrong ve Buzz Aldrin’in ayak izlerini takip ederek astronotları Dünya’nın uydusuna göndermeyi hedefliyor. Ancak bu kez kısa bir ziyarette bulunmak yerine Ay’a kamp kurulacak.

Yeni görev Mars’a ilk kez gönderilecek bir sonraki insanlı uzay aracı için bir istasyon olarak tasarlanıyor. Artemis’in 2024’te hayata geçirilmesi planlanıyor.

NASA yaptığı açıklamada Ay üssü kurmak için yüzeye inecek ekipte en az bir kadın astronotun olacağını belirtmesinin ardından Artemis 1’in Ay’da başlangıç testi safhasında kendi mürettebat aracı Orion’u ve Uzay Fırlatma Sistemi’ni (SLS) gönderebileceğini söyledi.

NASA’nın Florida’da bulunan Kennedy Uzay Merkezi’nde konuşan Pence “NASA’daki ve Amerikan endüstrisindeki kadınların ve erkeklerin yoğun çalışması sayesinde Artemis 1 görevi için hazırlanan mürettebat aracı Orion tamamlandı ve tarihi ilk uçuşu yapmak için hazırlıklara başlamaya hazır” ifadelerini kullandı.

Pence’in yanında Aldrin ve Armstrong’un oğlu Rick’le birlikte duran NASA yöneticisi Jim Bridenstine da “Tıpkı 1960’lardaki gibi biz de tüm insanlık adına devasa bir sıçrama yapma olanağına sahibiz” dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bridenstine ayrıca “NASA, bu görevi Yunan mitolojisinde Apollo’nun ikiz kız kardeşi ve Ay tanrıçası olan Artemis’in ismiyle onurlandırdı. Ve bu görevi gerçekleştirmek için yolumuza devam ediyoruz” diye ekledi.

Almanya’nın Bremen şehrinde Airbus şirketi tarafından üretilen ve görev sürecinde Orion’a güç verecek modül uzaya uygun olup olmadığının test edilmesi için eylülde gerçekleştirilecek uçuşa hazırlanma aşamasında.

Pence martta yaptığı açıklamada NASA’nın 2028 hedefini yarı yarıya kısaltarak 2024’te astronotları Ay’a gönderebileceğini duyurmuş ve ABD Kongresi’nden ek 1,6 milyar dolarlık (yaklaşık 9 milyar TL) kaynak talep etmişti.

Ancak ABD Başkanı Donald Trump cuma günü yaptığı açıklamada Ay’a gidecek bir göreve ilgi duymadığını belirtmişti.

Trump bunun yerine NASA’nın astronotları doğrudan Mars’a götürecek çok daha zorlu ve masraflı göreviyle ilgilendiğini tekrarlamıştı.

Oval Ofis’te düzenlenen etkinlikte Trump Bridenstine’a “Mars’a gitmek için Ay’a inmek gerektiğini söylüyorlar. Ay’a inmeden doğruca Mars’a gitmek için başka bir yol yok mu? Bu mümkün mü?” diye sormuştu.

Bridenstine Başkan’ın sorusunu “Aslında Ay’ı bir deneme alanı olarak kullanmamız gerekiyor, çünkü Mars’a gittiğimizde orada uzun süre kalmamız gerekecek. Bu yüzden başka bir dünyada nasıl yaşanılacağını ve çalışılacağını öğrenmemiz gerekiyor” diye cevaplamıştı.

Buna ek olarak Bridenstine, Artemis programının amacının Ay’a pek çok insanlı ve insansız görev gerçekleştirmek olduğunu belirtmişti. Bridenstine 2033’e gelindiğinde Mars’a gerçekleştirilecek daha uzun ve karmaşık görevler için tasarlanan teknolojilerin test edilmesi amacıyla Ay’ın deneme alanı olarak kullanılacağını söylemişti.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/americas

Independent Türkçe için çeviren: Esra Güngör

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU